Kinderdijk verlicht

Binnen de fotografie is een hele cult ontstaan voor het fotograferen in het donker. Deze foto is de Kinderdijk verlicht. Dit is een technische kunstje wat je camera meestal wel kan. Ik weet niet of die kleine cameraatjes dit ook kunnen maar smartphones claimen heel vaak dat die dit wel kunnen maar dat zijn geen nacht foto´s.

Je moet een beetje weten wat je moet doen en voor de rest is het niet veel anders dan een foto maken en dan moet je wat langer wachten voordat je foto klaar is. Veel meer is het niet. Het is wel zo dat je wat mer op je gezondheid moet letten. Je loopt in het donker met een camera en een statief op je bult. Ik heb verder voor dit soort dingen GEEN fototas of rugzak bij me. Ik bedenk vooraf wat ik ga doen en met wat voor type lens of het bereik van deze lens.

Een avondje met een groepje de molens van Kinderdijk, het Werelderfgoed, fotograferen.

Deze foto is gemaakt tijdens de paar dagen per jaar dat de molens verlicht zijn. Dit is altijd in september, dan is het al wat vroeger donker en nog lekker weer. Hier zijn we met z´n vieren op pad gegaan en helaas was het verschrikkelijk druk. Wat ik dan nooit zo goed snap zijn die rugzakken en die mega telelenzen op die camera´s. Met die rugzak heb je alleen problemen en met die telelens maak je nou niet echt een sfeer foto. Een milimetertje of tussen de 24 en 120 geven met dit soort foto´s voor mij een mooi resultaat.

Wat mij tijdens deze avond ook opviel was hoe weinig al die beter wetende fotografen niet opletten wat ze doen. Die gaan voor je staan of als je op een bewegende vlonder staat en je vraagt of ze even willen wachten lopen ze door en beweegt de vlonder. Maar ach, Samen met drie vrouwen er een leuke avond van gemaakt en een stel prachtige foto´s aan over gehouden.

En toch is het wel de simpleheid en sla is een ander wegje in om je foto´s zich te laten onderscheiden van de rest. Het werkt en dit is een hoofdstuk voor mijn boekje.