Een tijdje geleden heb ik is een boekje gelezen met de titel: De Haagse Plekken. Een boekje met De 100 plaatsen waar iedere Hagenaar geweest moet zijn. Geschreven door Ineke Mahieu en Ad van Gaalen. ISBN 9789073930360.

Tijdens de uitvaart van mijn vader op 30 april 2024 op het nieuwe uitvaart centrum bij het kerkhof Oud Eik en Duinen aan de Laan van Eik en Duinen 38 in Den Haag zag ik ineen de ruïne van onderstaande foto staan. Ik herinnerde me ineens het net genoemde boekje en dacht oja hier wil ik wat mee namelijk de 100 plekken fotograferen.

De onderstaande tekst is 1:1 overgenomen uit het boekje – De Haagse Plekken. –

Oud Eik en Duinen

Oud Eik en Duinen is een van de oudste begraafplaatsen van ons land. In de dertiende eeuw wat het niet meer dan een klein kerkhofje dat hoorde bij de kapel van het gehucht Eik en Duinen. De kapel was gewijd aan Maria en werd in 1234 gesticht door graaf Willem II voor de zieleheil van zijn vader, graaf Floris IV. Deze was in een toernooigevecht om het leven gekomen.

Eind veertiende eeuw werd de kapel een bekend bedevaartsoord, en dat is het nog altijd. De verering zou gaan om een combinatie van een Mariabeeld en een splinter van het heilige kruis die ooit zouden zijn bewaard in de kapel.

Een restant van de kapel staat er nog. Het torent hoog uit boven de grafmonumenten. Het stuk muur valt meteen op wanneer men de begraafplaat oploopt. Feitelijk vormt deze muur, samen met onderdelen van het Binnenhof, het oudste stukje van Den Haag.

[fblike]

Back To Top