Rattle and Hum

Het laatste U2 concert van een reeks van vier inhaal concerten waar de maand ervoor de zanger, Bono Fox, ziek was. De concerten vallen buiten de tour omdat ze ingelast zijn en officieel de tour op de radio tijdens oud en nieuw van 1989 naar 1990 eindigt.

Ik ben toen ook op zaterdag avond 6 januari 1990 geweest samen met mijn broer. Een geweldig concert. Door een handige constructie en wat handige hulp konden we 1o januari ook naar binnen en heb ik voor de lol mijn camera mee genomen. Ik ben gefouilleerd maar dat stelde niets voor. Ik was binnen met mijn Sigma 200 mm lens op een Pentax MX spiegelreflex camera uit 1976.

Het rolletje wat in mijn camera zat was een 400 ASA rolletje met 36 opnamen. Tijd om rolletjes te wisselen was er niet bij een concert van die omvang en tussen het toneel en de eerste barrier niet. Het was zuinig foto’s maken achteraf. Voor zover ik nog weet zijn er twee foto’s redelijk goed gelukt, Hieronder is er één.

Ik heb een bootleg cd van dit concert daarom ken ik de muziek nog wel. Inhoudelijk weet ik er niet zo veel meer van, Wel dat B.B. King in het voorprogramma schitterde met “The B.B. King Orchestra” en dat U2 een geweldig goed concert speelde, Het was warm daarbinnen en we werden nat gehouden met tuinslangen waaruit water spoot. Even wat te drinken halen was er niet bij dus dat water was prima.

De tweede helft van het concert begon met een tape van “A star springelt banner” op gitaar gespeeld door Jimi Hendrix met alleen de tape recorder op het toneel waar Henderix het Amerikaanse volkslied vertolkt. U2 barstte weer los met Bullet the blue sky wat allemaal naadloos over ging in een gast optreden van de B.B. King band met nummers als Angel of Harlem en Desire. Tot slot werd het nog mooier met de nummer 1 hit het door U2 voor B.B. King is geschreven When love comes to town en dan hard:

– DON’T YOU KNOW LOVE IS THE GREATEST THING THE WORLD HAS EVER KNOWN!!! –

Ik weet wel dat ik de dagen erna doof en schoor was. Ik heb genoten, dit was een onvergetelijk en goed maar compact concert.

Waardering: 3.5 uit 5.