Bonte Specht

Dagelijks wandel ik naar mijn werk. Ik hoor een hoop getik een geluid van een Ooievaar die kleppert of zoiets. Ik heb dat is in de kasteeltuinen in Arcen gehoord en gezien. Een apart geluid wat je niet vergeet. Maar een grote Ooievaar zie je wel zitten op een nest en sterker nog dat nest zie je ook wel dat is allemaal niet zo moeilijk te vinden. Anderhalf jaar hoor ik regelmatig dit geklepper. Ik ben zo nieuwsgierig geworden wat dit is. En gisterochtend wat vroeger dan normaal liep ik met mijn hondje buiten. Ik hoorde weer die onzichtbare Ooievaar en bij boom vier zie ik ineens een holletje in de boom en een vogeltje er onder… tikkend met zijn snavel. Een bonte specht. Die wonen gewoon hier in het park. Geweldig. Vroeger had je een mus, nu echt veel vogels en mooie eenden.

Ooievaar specht
‘s Morgens met Vriend! en Marja op jacht naar de bonte spechten in de wijk.. en ja gevonden.

Bij de Uithof en in het Overvoorde landgoed in Rijswijk wonen Ooievaars. Elke lantarenpaal van de A13 heb ik rondom Delft vol zien zitten met Ooievaars. Het verschil tussen een Ooievaar en een Reiger weet ik ook. een Ooievaar vliegt met gestrekte nek en een Reiger niet.

Maar het kloppende vogeltje had ik even over het hoofd gezien. Een Specht en dan nog een Bonte Specht ook. Een kleine snelle vogel dit heel vlot om de stam van een boom heen draait als je komt aanlopen. Slim en effectief. Maar ik zag er een zitten. Dus vanmorgen camera mee, 500 mm lens erop,

Marja mee en half donker. ISO 1000 om een sluitertijd van 1/125 te halen met een diafragma van 5,6. Dit is wat alle fotografen willen weten, behalve ik dan. ik besluit zoiets als ik een foto ga maken maar goed dat ben ik. Doordat het nog niet helemaal licht s is het lastig fotograferen. Geen Specht geen geklop totdat… Marja zag er drie in een boom. Klik klik en klaar. Even nog een rondje met Vriend! en ze zijn weer weg. Met licht geen Specht. Jammer dan maar in het donker…Wel de nestjes in de gaten houden de komende tijd er moeten kleine Spechtjes komen.