Blow-up

Zomaar een mailtje op 13 maart 2023

Beste Danny,

Voor een boek van Martin Sommer wat in september staat te verschijnen zou ik heel graag een foto van jou gebruiken voor het omslag. Het zou gaan om de foto in de bijlage.
Het boek gaat De nieuwe standenstaat – Hoe het gelukkigste land ter wereld zijn humeur verloor heten. Jouw foto verbeeld dat natuurlijk uitstekend. Ik zal hieronder een tekstje invoegen zodat je een beetje weet waar het boek over gaat.
Zou ik het beeld voor het omslag mogen gebruiken? En wat zou jouw fee daarvoor zijn? Ik hoor het graag!

Hele grote ballonen in Den Haag Centrum

In de vijftien jaar waarin Martin Sommer de Haagse politiek in de Volkskrant besprak, leek het Binnenhof soms op een dolle carrousel. Tegelijk voltrok zich een langzame, bijna onopgemerkte verandering. Politiek werd steeds minder de belofte van een mooiere toekomst voor allemaal en steeds meer het boze terugkijken op een geschonden geschiedenis. Net als in de standenstaat van lang geleden is er geen besef meer van vooruitgang. En net als in de oude standenstaat is privilege het sleutelbegrip; niet, zoals toen, als iets om je op voor te laten staan, maar als een manier om iemand na te wijzen. Bestuurders kijken met een mengsel van medeleven en afgrijzen naar de boze burgers. Zij begrijpen wel dat de gezamenlijkheid ver te zoeken is, maar het land moet nu eenmaal bestuurd worden en dat kun je zeker niet aan de bevolking overlaten. Zo is in de nieuwe standenstaat iedereen uiteindelijk boos op iedereen: burgers, politici, ambtenaren, rechters en journalisten.
Al die jaren in Den Haag behield Martin Sommer de verbazing van een onderzoeker die de merkwaardige zeden en gebruiken optekent van een exotische stam. De nieuwe standenstaat is het onrustbarende, maar vooral originele relaas van zijn bevindingen.

Waardering: 5 uit 5.