Photoshop

Adobe Photoshop is een grafisch programma ontwikkeld door Adobe voor het bewerken van foto’s en ander digitaal beeldmateriaal via de computer. Photoshop is beschikbaar voor macOS en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een Unix-variant. Hierna konden Linux- en Unix-gebruikers een beroep doen op Wine of CodeWeavers’ CrossOver om de Windows-versie van Photoshop onder X Window System te laten draaien. Al gaat dat niet altijd even soepel.[1] Photoshop is gericht op professionele gebruikers. Voor minder veeleisende gebruikers is er Adobe Photoshop Elements dat een licht andere functionaliteit biedt. Het heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid om grote hoeveelheden afbeeldingen te beheren.

De eerste versie van Photoshop verscheen in februari 1990.[2]

Eigenschappen
Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en desktoppublishing, als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

De schermindeling met verplaatsbare paletten, floating palets, is door tal van andere softwaremakers in hun producten overgenomen. Ook het werken met lagen vanaf versie 3 met transparante lagen met objecten zoals tekst, afbeeldingen, kleuren, die boven elkaar kunnen worden geplaatst waarbij de originele afbeelding intact blijft, is een maatstaf waaraan alle andere grafische pakketten worden afgewogen.

In Photoshop kunnen filters en plug-ins van anderen, maskers, laageffecten en nog meer worden gebruikt. Vanaf versie 5 is het programma sterk uitgebreid met functies voor webexport. Zo maakt het aanvullende programma Image Ready het mogelijk afbeeldingen te knippen (slice) met elk een eigen adres (image map) of in tabellen te exporteren, compleet met JavaScript- en HTML-code. De “bewaren voor het web”-functie kan JPEG-, PNG- of GIF-afbeeldingen optimaliseren en comprimeren voor webpublicatie.

Print Friendly, PDF & Email