Wereld erfgoed Kinderdijk

Zo lekker mijn camera opzoeken en richting Alblasserdam en een middagje foto’s maken van de polder zoals Joke dat zo grappig zei gisteren. Nadat ik mijn spullen heb ingepakt ben ik als een soort raket naar Alblasserdam gereden. Tom Tom zei 44 minuten en ik was er in 43 en meestal is een minuut of 5 langer. Maar vanwege de drukte op de weg, het leek wel zondag ochtend op woensdag, reed alles echt super door.

Aangekomen bij Joke hebben we een bakkie gedronken en twee tellen een spreekwoordelijke rooie dooie koe uit de sloot getrokken en deze snel weer in het water laten vallen. Aan die trol besteed ik zo min mogelijk tijd. We hebben even gezellig zitten praten en de hond, Senna, is wat schuw maar dat geeft niet ik ben natuurlijk vreselijk eng. Maar een paar snoepjes lust zij wel van mij.

We gaan er op uit en hebben een wandeling door de polder op de planning staan. Ik ben benieuwd. Ik ben al een paar keer bij het wereld erfgoed aan de Kinderdijk geweest. Dit zijn een handje molens waar van ik dacht dat het er een stuk of zes waren maar dat blijken er zestien te zijn.

We lopen eerst een stukje onder leiding van Senna richting de Polder en daarna neemt Joke het over. We komen langs allemaal mooie plekjes, vervallen plekjes en gewoon rust. We komen allemaal vriendelijke mensen tegen zolang we maar de anderhalve meter afstand aanhouden die is voorgeschreven door ons kabinet.

De route loopt door de polders langs de achterkant van de molens waar de hond steeds erg druk is met het vangen of hoeden van de ganzen die daar allemaal zitten. Die domme ganzen vliegen weg draaien zich om en gaan we zitten. Wel grappig. Verder zie je heel veel jonge blaadjes en bloemen aan de bomen en steeds kom je enorm vriendelijke mensen tegen.

Natuurlijk komen we steeds langs molens, brugjes en boerderijen. Het is allemaal wel heel leuk. Ik heb genoten en het weer is echt helemaal super en de telefoon van Joke geeft best handig zo af en toe aan hoever we hebben gelopen.

Op de zeg maar terugweg lopen we lange een door de Uche afgesloten toeristische trekpleister de Molens van Kinderdijk, het erfgoed. maar ik heb ze vandaag allemaal gezien en niet alleen die paar molentjes langs de sloot langs de weg. Als we verder lopen komen we in langs de huizen van Kinderdijk en daar woon je toch echt prachtig aan de voorkant een dijk en water en aan de achterkant alleen duizende vierkante meters polder met her en der een molen.. geweldig.

We zijn ook nog langs een rivier, de Lek, gelopen waarvandaan je de Lee Towers van Rotterdam kon zien en de van Breinenoord brug. Ondertussen vaarde het pontje rustig heen en weer en is het op straat lekker rustig. Behalve de fietsers natuurlijk. Onderweg komen we ook nog langs de scheepswerf waar Joke haar man heeft gewerkt.

Ondertussen beginnen mijn voeten een beetje te protesteren en hoor ik ook de telefoon niet meer vertellen hoever weg we zijn…. Maar na nog een stevig stukje lopen komen wel langzaam weer in de bewoonde wereld van Alblasserdam en zijn we weer bij de woning van Joke. Even een sappie en nog even een spoed cursus lichtroom ben ik weer in de auto gestapt en met een bijna lege snelweg, echt ongelooflijk, naar huis gereden.

Vandaag heb ik samen met Joke ongeveer in drie uur dertien kilometer gelopen enne haar leuke hondje Senna ongeveer twintig.

Het was een leuk uitje, een leuke wandeling, goed gezelschap en reuze gezellig.

Waardering: 4 uit 5.