Verbeke Foundation

Rond een uur of negen gaat de bel. Daar is Willem. We nemen even een bak koffie en bespreken de opleiding van de School voor Fotografie. We hebben er allebei een mening over, grappig. We zijn iets na tien uur weggereden en het belooft mooi weer te worden. Op de grote weg hebben we prachtig weer een strak blauwe lucht en het rijdt allemaal lekker door richting het altijd leuke Kemzeke in België. Het is tegenwoordig allemaal makkelijk aan te rijden met een tomtom voor je neus. We zijn om ongeveer half elf bij de Verbeke Foundation aangekomen en parkeren naast een ouderwetse parkeermeter.

Bij het uitstappen pakken we direct de camera’s en kunnen al op het parkeerterrein los om te fotograferen. Zelfs het parkeerterrein is een bezienswaardigheid. Er staat een metershoge roestigepaal van het logo van het restaurant de twee gouden bogen ofwel McDonald’s. Aan de andere kant staat een hele stapel witte zeecontainers met glazen voorkanten waar meubels achter staan en allerlei trappen tussendoor. In de struiken vinden we twee oude zeer verroeste stoomlocomotieven en voor de deur staan twee treinstellen die je vanaf de grote weg kunt zien. Verder zie je daar nog een wiek van een windmolen rechtop staan en een stuk of vier hijskranen.

We lopen langzaam richting de ingang en daar staat een tot een pakketje gestampte zilverkleurige Volvo. Daar tegenover staat een hel klein helikoptertje met houten wieken boven op dat ding. Ik zou nooit in dat ding durven vliegen.

De ingang van het museum is door een zeecontainer en je bent binnen. Een alleraardigste Belgische mevrouw ontvangt je daar en je krijt een stikker als toegangsbewijs. Eenmaal binnen ziet het er allemaal er ruim en overzichtelijk uit. Direct om de links om de hoek staat een opgezette kat, dit is net mijn lieve poesje Asterix als ze boos is met ernaast een opgezette struisvogelkop op een spiegel geplakt. Het is allemaal er indrukwekkend.

Nadat we verder zijn binnengelopen staan er allemaal beesten op sterk in potten en staan er computers die geluid maken en met dode dieren met meetpennen in hun lijf. Het blijkt dat die dode beesten nog energie maken en dan te denken aan ca. 260 millivolt. Ik vond het bizar, Een stukje verderop zie je allemaal auto’s een vliegtuig en vruchten en dit blijken doodskisten te zijn die ze graag in Ghana gebruiken. Om bij die doodskisten te komen moet je wel even langs een zooi botjes aan touwtjes wat een Velociraptor blijkt te zijn. Helaas was dit onmogelijk om het als een Velociraptor te fotograferen.

Na een bak koffie zijn we de kas ingedoken. Het eerst ewat me opviel was een Renault 4 onder de modder en vol met planten en resten van van alles en ik heb het idee dat ik dat ding al is in Den Haag op het Lange Voorhout heb zien staan.

Er lopen wel heel veel fotografen rond daar die met modelletjes wat aan het doen zijn. En het is in die kas behoorlijk warm. Er zijn allerlei gekke vormen en machines te zien en wat het allemaal moet voorstellen??? ik weet het niet. Ik was nog onder de indruk van mijn ijsvogeltje wat ik heb gefotografeerd en de enorme stapel houten kratten met Palmbier erin.

Het is wel leuk al die kunstwerken die er staan het zijn heel veel repeterende vormen die tot je verbeelding spreken. Eenmaal buiten lekker en uurtje of zo door de modder lopen klunen. Buiten staat een paar hotelkamers in de vorm van een dikke darm met een anus, een soort van cocon en een reddingsloep.

Verderop buiten kom je ook weer allerlei gekke vormen tegen, een soort van cocon van latjes, een soort kas van oude kozijnen en een piramide die weer op een western saloon lijkt. Aan het einde van het buiten gebeuren liggen twee hoogspanningsmaten en windmolen wieken op de grond, je kan daar zien hoe immens groot of dat die dingen zijn. Door een wiek van een windmolen kun je kruipen. Het deel wat aan de motor vast zit is minimaal 2 meter in doorsnede.

Op de terugweg naar de kast komen we langs een fundering van een kerk met in de vorm van de kerk een steiger in het schip van de kerk. Het leek ook wel een beetje op de stellingen die ze bij een concert gebruiken. We zijn met de groothoeklens op de camera buiten om teruggelopen en de kas weer in en nog even gestopt bij de opgezette versie van mijn kat nog even gestopt en weer naar Den Haag gereden.

Dit was een uitje wat echt enorm leuk was en ik had het echt niet willen missen. Ik ga nog een keer terug komen… en de terugweg is ook vlekkeloos verlopen en we zijn snel weer in Den Haag.

Waardering: 4.5 uit 5.