Ritje Houtribdijk..

Na de kasteelruïne zijn we richting Lelystad gereden om een lekker patatje, net als vorige week, in Enkhuizen te gaan halen. We gaan dan over de Houtribdijk gereden richting Enkhuizen. De Houtribdijk is gewoon 30 kilometer met links het Markermeer en rechts het IJselmeer. Het is leuk om te kijken en als we in onze kortebroek en t-shirt de auto uitstappen is het knap koud.

Ik heb ooit gelezen dat vroeger de Flevopolder nog groter zou worden en dat Marken en Volendam gewoon midden in het land zouden komen te liggen maar dit is niet door gegaan en er zijn nu natuurgebieden ontstaan en er zijn ook vogelbroed eilanden gecreëerd.

Als we de Houtribdijk oprijden gaat achter ons de brug van de Houtribsluis open en dat is wel even lekker dan kun je gewoon even stoppen en oversteken, het blijft wel een 100 km/u weggetje dusss is dit wel even meegenomen. Ik heb een onwijze mooie foto van Marjolijn’s vader genomen. Marjolijn’s papa is een immens groot ijzeren beeld aan het einde van een dam om Lelystad te beschermen tegen het boze Markermeer. Aan de overkant van het water aan de kant van Lelystad zie je ook het nagebouwde Batavia schip liggen.

We zijn weer door een hekje gegaan met een afsluitbaar schuifhekje maar va Marja mocht ik er niet doorheen rijden. Ik heb keurig de auto geparkeerd onder de weg en we hebben wederom een lekker wandelingetje gemaakt over een eindeloos stuk dijk in het Markermeer. Het was wel de moeite waard maar het was ook maar twaalf graden brrrr in je korte broek en t-shirt. We hebben van dichtbij het beeld gefotografeerd en het is echt inmens groot. Het zit met M25 bouten in elkaar.

Ik moet zeggen de kustlijn van Lelystad ziet er ook echt mooi uit. Je kunt wel zien dat het allemaal nieuwbouw in de polder is alles is strak en haaks. Er staan geen oude gebouwen en het heeft nog niet geleefd. Nadat we weer bij de auto aankwamen zijn we op ons gemakkie naar Enkhuizen gereden en hebben daar net als vorige week een lekker patatje gegeten bij de winkel die open is.

Daarna zijn we over een lege grote weg naar huis gereden om vijf uur vertrokken we uit Enkhuizen en voor half zeven waren we thuis en het is ongeveer 125 kilometer rijden. Totaal hebben we exact 300 kilometer gereden vandaag. Het was een lekker dagje Noord-Holland en Flevoland.

Waardering: 4 uit 5.