Oud Rijswijk

Van de week reed ik voor mijn werk langs het kleine parkje in Oud Rijswijk, Ik reed over de Rijswijkse weg. Waarom weet ik niet meer maar het zal ongetwijfeld een klusje opnemen zijn geweest. Maar goed. Ik dacht toen ineens van goh dat is echt heel lang geleden dat ik daar geweest ben en ik ben wel benieuwd hoe het er nu allemaal uitziet.

In mijn hoofd kwam mijn halve jeugd voorbij. Op de Stadhouderslaan een beetje op de hoek woonde de oma van mijn vader, voor ons als kind Oma Rijswijk en haar hond Rickie en de zwarte kat Blèrtje. Grappig dat ik die namen nog weet. Verder dacht ik nog dat er op de hoek van de straat een gore snack-bar zat met een man achter de toonbank met de gezellige naam Freek en volgens mij heeft hij ooit is een jubileum gevierd dat hij sinds de tweede wereld oorlog zijn frituurvet niet ververst had. Volgens mij was het allemaal niet te vreten.

Maar goed genoeg over de patat boer. Oma Rijswijk daar vierden we wel is Sinterklaas en ik denk dat we er bijna ieder zondag heen zijn gegaan. Ik weet het allemaal niet precies meer. Ik weet nog dat er aan het plafond in de keuken een TL bak hing en die mocht maar 1x per dag aan en weer uit vanwege de stroomkosten. Er was een grote tuin met iets van een kas achter de uitbouw. We hebben wel is geslapen in de uitbouw mijn broer en ik.

Grappig dat ik sommige dingen nog zo helder voor mijn geest kan halen. De Oma van mijn vader is voor 1981 overleden. Dat weet ik nog omdat mijn vader heftig ontsteld thuis kwam uit zijn zaak en die is in 1981 verkocht. Hij had toen echt verdriet en ik geloof niet dat ik dat toe allemaal helemaal begreep.

Dus vanmiddag omdat het weerbericht allemaal regen voorspelde en het prachtig weer was hebben we Vriend! in de auto gestopt en heb ik Marja in haag stoel gezet en zijn we op ons gemakkie richting het enge bos van Oud Rijswijk gereden. We hebben geparkeerd op de secondaire weg van de Rijswijkse weg en hebben Vriend! voorbereid op dit bos.

Het bos blijkt een landgoed te zijn en ziet er echt heel erg mooi en verzorgd uit. Zelf een heel vriendelijk bordje bij de ingang of he vanwege het ingezaaide gras de honden aan de riem wilt uitlaten. Alleen wat is het een klein parkje dat landgoed. Net een grote tuin. alleen wat ik echt amazing vond zijn die oude bomen. Die hebben niet alleen de tweede wereld oorlog meegemaakt maar ook het 80 jaar durende ruzietje tussen Nederland en Spanje geloof ik.

We hebben een lekker rondje gelopen en 10 minuten later nog een stukje gelopen. Ik miste alleen de muziek carrousel in het park dat stond me nog zo bij maar helaas daar staat nu een perkje en een boom in de vorm van de fundering van de carrousel. We hebben nog een lekker blokje door het oude Rijswijk gelopen en Marja gestrompeld.. Ach nee het gaat in middels best goed met haar.

Toen we door de Tulpstraat langs de Stadhoudersstraat liepen zagen we dat helaas de Snack-bar van Freek en het huis van Oma Rijswijk plaats hebben moeten maken voor nieuwbouw… jammer.

Het was een leuk wandelingetje. Ik wist nog precies hoe wij er vroeger heen reden. Ondertussen denk ik helemaal niet handig in deze tijd met die 100 verkeersbulten in de straat maar goed. Het was grappig en ik had even wat om me te gaan lopen herinneren. Wel leuk was het wel weer dat wederom Vriend! niet meer mee terug wou hij vond het wel wat in het Oude Rijswijk.