Openluchtmuseum Arnhem

Vanmorgen wast het weer heerlijk weer dus moeten we er toch wat van gaan maken. Vriend! ziet dat ik mijn camera pak en die trekt zowat de sling van m’n camera uit de kast omdat hij leuke dingen gaat doen. Wel heel erg grappig dat dit leuke kleine diertje gewoon weet als je een zwarte doos uit een kast pakt hij lol gaat maken.

Sokken en schoenen aantrekken is echt een probleem met die mini drukte maker erbij. Hij blijft klooien Dan maar eerst zijn jasje aantrekken een ander noemt dit tuigje maar Vriend! regeert inmiddels gewoon op jas. Even een rekensommetje voor de bankgiroloterij: entree Madurodam €21,00 per persoon en parkeren €10,00. Entree Openluchtmuseum € 20,00 per persoon en parkeren € 7,00. Opgeteld 21+21+10+20+20+7=€99,00 en nu hebben we alleen de parkeerkosten dus voor € 17,00 zijn we twee dagen onder de pannen. Heerlijk dan kun je nog is een broodje kopen in zo’n park.

De rit naar Arnhem verliep lekker voorspoedig. Het is niet overdreven druk en de malloten werken thuis en de weekend rijders zitten op hun werk. Eenmaal aangekomen bij het museum laten we Vriend! eerst even een stukje lopen in de hoop dat hij leeg is en niet het hele park onder kakt als een volwassen zeeman. Bij de kassa twee hele aardige vrouwen maar de scanner deed het niet. Ik dacht dat wordt een rekening maar nee even naar de info balie en huppa betaald met de bankgiro pas heerlijk.

Eenmaal binnen worden we wel een beetje overvallen door de omvang van dit complex. We zien gelijk een antiek RET trammetje staan die je kan rondrijden over het terrein. Rechts staat een Daf 33 te staan tegen een Amsterdammertje dat weer voor oude hoge Amsterdamse woningen staat. Onder is een Postkantoor en een ouderwetse Amsterdamse kroeg. Helemaal geweldig om te zien. Ik vond de postzegelautomaat erg leuk en herkende die van het postkantoor aan de Fahrenheitstraat in Den Haag.

We besluiten om dan naar de ingepakte molen te lopen. En Vriend! moet even een poepje onderweg en gaat ruzie zoeken met een stel schapen. Maar geen succes voor hem. Aan het einde van het pad nadat we langs een Rietveld vakantiehuisje zijn gelopen komen we nog wat dikke rode koeien tegen grappig weer het lijkt wel als met het niet meer weet zetten ze maar een paar rode koeien neer. Het Rietveld vakantie huisje is wel erg op 33m2 met acht mensen verblijven voor je vakantie.

We lopen lekker door en komen bij de molen terecht, Niet leuk die staat in de steigers. We sjokken lekker door en Vriend!je is ook lekker bezig met gras en takjes. We komen bij wat oude boerderijtjes en een oliepomp, een zogenaamde jaknikker. We stoppen bij de lokale eettent en nemen een lekkere “Tip van de Chef” een soepje, een broodje met Zalm, een broodje met met Amsterdamse kaas en wat opmaaksel en een broodje met twee bitterballen. En als drankje een smoothie. Heerlijk. Vriend! een brokje en een watertje.

Na de lunch begint Marja al wat rotter te lopen. Jammer maar het is nou eenmaal zo. We komen nog in een kas. Met 30 graden buiten is dat best heet binnen. Alle planten staan al buiten. Logisch heet genoeg buiten. Bij nog een oude boerderij zit een kippenhok met een hele dominante beschermede haan. Die haan gaat de strijd aan met Vriend!. Vriend! helemaal blij en doet al zijn kunstjes en de Haan doet vrolijk mee, ze hebben echt contact. Heel leuk om te zien. De natuur of de dieren wereld is een stuk simpeler.

Goed weer een berderij bekeken en we komen bij een zogenaamde armen en benen fabriek aan, zo een met van die draaiende riemen in de lucht. Eén van de industriële revolutie Ik heb er wel eventjes staan kijken. Erg indrukwekkend hoe dit vroeger ging. En hier werden dan kazen gemaakt. Buiten legt Vriend! nog even een meter poep neer, twee zaken omdat hij gewoon twee keer ging kakken… Het is echt net een volwassen zeeman van 10 cm hoog.

Onderweg naar de uitgang, Marja loopt echt niet zo lekker meer. Komen we nog bij de tramremise. Daar doen we een hele kwalijke ontdekking namelijk dat de Tram naar Scheveningen tram 8 is en niet tram 11 pfff diet moet ik even kwijt. Gelijk is daar ook een raadsel voor me opgelost namelijk dat Vna Gent en Loos is opgegaan in DHL. Ik wist het echt niet.

We lopen nog door een straatje met ik denk iets van jaren 60 Zaanse schans huisjes met een replica van één van de eerste Chinese Restaurants in Nederland. Erg leuk vooral de geluiden die daar werden afgespeeld. Een commanderende Chinese man die sommeert van de vrouw de afwas gaat doen omdat hij geen borden meer heeft en de bami is op. Geweldig!.

Nog een ritje met de tram wat ook weer erg leuk is en we gaan weer richting huis. Een rustige rit met een debiel in een Mercedes die te druk was met alle knopjes in dat ding die reed ons bijna van de weg reed na en wat dagelijkse files in de spits ach ja.

Wordt vervolgd…

of Gister