Langs de monumenten van Westerbork

Het is al weer de tweede dag van onze midweek in het mooie Drenthe. En inmiddels ben ik er wel achter dat het gras groener en zachter is. Vriend! eet het als sla en vergeet zijn echte eten te eten. Het is vandaag lekker weer en ik dacht aan het begin van de dag ook er mooie luchten.

We moeten natuurlijk eerst Vriend!je uitlaten en naar Albert Heijn. Uitlaten ging heerlijk. Vriend!je loopt lekker los mee en doet heel erg zijn best om ook zo braaf mogelijk mee te lopen. Heel anders dan een paar maanden geleden in Arcen. Toen had hij echt nog ideeën die niet helemaal naar mijn idee stonden. Maar hij luistert voor 99% en hij heeft er zichtbaar zin in om te luisteren en om los te lopen. Allen jammer op de parkeerplaats bij het natee voetbalveld kont het niet en precies daar kwam hij een leuke hond tegen… Nou je jammer maar hij heeft wel even een demo van Vriend!schap gegeven aan dat hondje.. Heerlijk rennen en rondjes draaien.

Op naar de AH nou dat is altijd een beetje het pff momentje maar ja het moet gebeuren. Vriend! is zijn Marja kwijt en wijkt niet van die winkel en blijft maar zoeken. Gelukkig is Marja snel terug. We brengen de boodschappen snel naar ons huisje en de rommel opruimen. Ondertussen is de tv reparateur ook geweest en we hebben beeld op de tv. Lekker om morgen even voetbal te kijken.

Ik wil al heel lang een keertje de radio telescopen zien die hier staan, gewoon omdat het iets heel aparts is. Het is een cluster van telescopen die een heel klein stukje heelal kunnen scannen. Het staat in de route ernaartoe allemaal uitgelegd.

Ik zet de adres in de auto en ik krijg de melding dat de bestemming op een onverharde weg ligt. Heel raar enne hou hebben ze dan ooit die radiotelescopen daar gekregen?? Maar gelukkig de Tom Tom in de auto is hier in de buurt debiel. We rijden ineens in een weiland pff eventjes in de telefoon hej Google route naar radio telescoop Westerbork en je kunt de telefoon achterna rijden. Zo handig allemaal tegenwoordig.

Eenmaal aangekomen op het parkeertrein is het behoorlijk druk. Maar dit komt denk ik meer door die twee vernietigingskampen die daar zijn geweest. Wel mooi dat daar nu herdenkingsplaatsen zijn. Ik kijk op mijn telefoon en het is maar twee kilometer lopen.

We waggelen rustig met z’n drieën die twee kilometer en onderweg staan allemaal palen met een datum en het aantal vermoorde mensen die dag. We worden wel een paar keer ingehaald door een stink bus om bezoekers te brengen naar het kamp. En dat terwijl je daar niet mag rijden… nou we kwamen een hoop auto’s tegen. Wel gek de verkeersborden met verboden voor mobile telefoons. Dit is allemaal om die radio telescopen niet verstoren, Gelukkig dat alle mensen met hun telefoon gewoon foto’s staan te maken en er gewoon niets van snappen.

Onderweg zien we ineens een plek waar zo’n telescoop staat, dit is echt groot. Echt heel apart. Het is allemaal niet echt fotogeniek maar wel indrukwekkend. Even onder het prikkeldraad door en een mooie foto gemaakt met een mooie wolken lucht, Nog een eindje doorlopen en we kunnen de alle telescopen op een rij zien. Het ziet er heel erg indrukwekkend uit.

Jammer dat je niet even onder zo’n ding kan staan voor de ultieme foto maar dat zal allemaal wel logisch zijn. Ontvangst heb je hier niet met je telefoon maar gelukkig werkt dat ding nog wel voor de navigatie door het bos richting de auto. Op de terugweg blijkt RTV Drenthe erg druk in de buurt te zijn bij het oorlogsgebeuren. Twee cameramannen staan druk te filmen en er komt een echt enorm dikke Audi aangereden, helaas geblindeerd. Het zal wel belangrijk zijn. Maar ach

We wandelen rustig terug, nog wat paddenstoelen geshoot en Vriend!je had niets gegeten dus die heeft honger en heeft genoeg gelopen. Hij heeft wel een mening en een wil hoor dat wel. Maar als we bij de auto zijn is hij wel weer blij en valt gelijk in slaap. Op zoek naar een bak eten zijn wij. We hebben vanmorgen alleen een eitje op . Maar goed Marja haar telefoon vind een leuke snacktent. Een heerlijk patatje en een nasibal. Vriend! ook een paar sliertjes patat en die mag straks thuis weer gaan eten.

Vriend!je loopt zo goed los mee vanaf de parkeerplaats naar ons huisje, gewoon een kanjer.