Kasteel Almere-Haven

Vorige week vrijdag zijn we een rondje Noord Holland gaan doen. Omdat slimpie het voor elkaar heeft gekregen om zijn auto te laten gijzelen op een parkeerterrein wat bij woningen hoort was ons ritje Noord-Holland alleen Noord-Holland geworden. Dus vandaag dan maar de tweede heeft rijden.

We zijn om een uurtje of twaalf vertrokken en echt het leek op vrijdag middag wel weer zondag op de grote weg. Zo lekker relaxed rijden maar dit wordt een beetje een afgezaagd verhaal. We zijn nu via Amsterdam naar Almere gereden daar ben ik ook is met die rooie geweest en ik vond het wel is leuk om dit ook aan Marja te laten zien.

We zijn deze keer direct naar de zogenaamde ophaalbrug van van het kasteel gereden. Daar kun je de toren van het kasteel bekijken en een hoop woekerend groen. We zijn linksom het kasteel langs het water gelopen en kwamen bij een sluis waar je eigenlijk makkelijk naar de overkant kunt, Maar ach dat werd dan klimmen en met tien camera’s is dat niet zo handig.

We zijn weer de auto ingestapt die geparkeerd stond naast een oude verlaten Mercedes, ik zie nog op z’n Flodders “Mooie wagen met dat digitale dashboard” maar dat zal dit model wel niet hebben het zag er een beetje gedumpt uit en aan de schade te zien was hij nog niet zo heel lang geleden daar neergezet.

We zijn over de grote weg verder gereden om de ingang te zoeken waar ik ooit met die Rooie geweest was. De wegen in de buurt van Almere wisselen volgens mij continu van postcode De Tomtom in de auto snapte het niet, Google maps snapte het niet en de Tomtom in m’n telefoon begreep er ook niets van.. Ik ben maar op gevoel gaan rijden en tada daar lag rechts op de de grote weg het kasteel. De volgende afrit eraf dus.

Toen ik de afrit nam zag ik weer waar ik al is geweest was. We hebben er de auto naast een wagentje van de plantsoenendienst neergezet en vriendelijk gegroet. We hebben een lekkere wandeling in het bos gemaakt daar en zijn een heel eind rond het kasteel gelopen. Het is een indrukwekkend gebouw maar flink aan het vervallen en ook flink gesloopt.

Ik ben blij dat ik het nog een keer gezien heb en zou ook best is binnen willen kijken… misschien ooit is, de hekken eromheen zijn ook niet zo stevig meer.

De geschiedenis van het niet afgebouwde kasteel volgens Wikipedia. Wat ik wel leuk vind is dat het orgineel in België staat daar kan ik dus gewoon een keertje op een zonnige dag lekker heenrijden als België de deur weer open doet.

Kasteel Almere is een half afgebouwd kasteel in de Nederlandse plaats Almere. De bouw startte in 2000 maar werd in 2002 stilgelegd, waarna het bouwwerk is verworden tot een hedendaagse ruïne. Het bevindt zich aan de Oude Waterlandseweg in Almere Haven en is zichtbaar vanaf de snelweg A6.

De plannen voor het bouwen van het kasteel dateren uit 1999. Het ontwerp is gebaseerd op het 13e-eeuwse kasteel Jemeppe in Hargimont (België). De eerste paal werd op 15 september 2000 geslagen. De kosten van het kasteel werden aanvankelijk op 60 miljoen gulden geschat (ruim 27 miljoen euro), later verhoogd naar 120 miljoen gulden. Vanwege financiële problemen werd het bouwproject in 2002 stilgelegd.

In 2005 werd het project opgekocht door het hiervoor opgerichte bedrijf Gravin BV. Naast een hotel en een trouwlocatie in het kasteel wilde Gravin ook huizen bouwen op het terrein. Om dit laatste mogelijk te maken was echter een wijziging van het bestemmingsplan nodig. In 2008 besloot het gemeentebestuur van Almere niet in te stemmen met een voorstel daartoe.

Sinds 2013 waren er plannen om in en rond het kasteel een attractiepark met de naam WitchWorld te bouwen. In oktober 2015 nam WitchWorld een optie om het kasteel voor 20 miljoen euro van Gravin BV te kopen, met een ontsnappingsclausule indien de plannen voor het attractiepark financieel of politiek niet rond zouden komen. Aangezien de financiering van het park inderdaad niet kon worden gerealiseerd, kwam het niet tot een daadwerkelijke koop.  In november 2016 kregen de initiatiefnemers van WitchWorld meer tijd om de financiering te regelen, maar in oktober 2018 werd het gehele project stopgezet.

Waardering: 4 uit 5.