Haags Historisch Museum

Ik had vorige week een beetje door het centrum van de stad gewandeld en kwam langs het Haag Historisch Museum. Ik dacht hej daar heb ik gewerkt. een jaar of minimaal 30 geleden en dacht ook dit zal wel alweer gerenoveerd zijn.

Toen ik naar het gebouw stond te kijken zag ik zo’n reclame ton staan, het zal en naam hebben, er naar stond op dat er een tentoonstelling van nooit gebouwde gebouwen was in het Haags Historisch museum. Een uitgelezen gelegenheid om daar weer is pols hoogte te gaan nemen om is binnen te gaan kijken en ja we zijn geweest.

Zooooo leuk. Ik vertel bij de kassa dat ik hier gewerkt heb en werd zo hartelijk ontvangen. Van wat ik gedacht had was niet veel waar. Op wat kleurtjes na ziet het museum er nog hetzelfde uit als toen het gerenoveerd werd. Wij woonde nog in de Copernicusstraat en dat is al even terug.

Ik heb nog nooit mijn eigen werk zo bekeken maar ik kon me nog van alles herinneren, de spanningsrails met spots aan draadjes, onmogelijk om op te hangen, in de gangen zag ik de groepenkasten waarvan ik er ook nog wel wat had aangesloten en natuurlijk de wandgoten onder de lambrisering… om maar te zwijgen van de 2 duimsbuizen overn de kozijnen heen van de deuren tussen de ruimten. Steeds drie van die dikke pijpen erover. En onmogelijk om te maken maar ach het zit er nog steeds.

Wel jammer het ziet er nog precies uit als ik me kon herinneren maar dan zie je bijvoorbeeld in de trappenhuizen en op zolder wat ze erbij geknutseld hebben. Maar ach mijn pand? nop.

Ik heb vol verbazing rondgelopen en vond sommige schilderijen net foto’s dat is toch knap geschilderd vind ik. De details zijn zo echt. Ook een kaart van Den Haag met kleine poppetjes erop je zag gewoon de oogjes en die poppetjes zijn op dat schilderij maar een centimeter groot. Heel knap.

Op de eerste etage Den Haag zoals het nooit geworden is het zag er wel wat ambitieus uit op sommige plekken maar wel slim dat Den Haag nooit die Bijlmer achige Flats gebouwd heeft net als Zoetermeer.

Boven nog wat poppen huizen, daar heb ik niet zoveel mee maar heel knap en gedetailleerd gemaakt. Verder nog wat moderne Haagse geschiedenis beken opd die zolder. Daarna weer terug naar beneden en weer naar huis… een geslaagd bezoek aan het verleden en mijn verleden.

Eigenlijk moet ik dit veel en veel meer doen!

Waardering: 2.5 uit 5.