Een middagje helikopter vliegen

Al heel lang zou ik is met een helikopter willen vliegen. Dit is iets wat je niet dagelijks doet en het lijkt me een hele aparte ervaring. Het is ook iets waar je niet achteraan zit het moet je gewoon overkomen. Marja zat een maandje geleden een beetje te gokken op een veiling site en ze “wint” voor heel weinig geld een helikopter vlucht voor twee. Helemaal super maar als je bij een raam wilt zitten, als je voorin wilt zitten, als je een filmpje wilt moet je extra betalen. Oja ook moet je nog per persoon een bedrag betalen voor de brandstof. Maar goed het is alles bij elkaar best een hoop geld om even een klein vluchtje te maken met een helikopter.

Een week van te voren krijgen we de precisie locatie en de tijd door. Het klinkt een beetje gek maar parkeren in de berm en zorg er voor dat de tracktoren er nog door kunnen. We zijn maandag maar even gaan kijken waar het is en of er wel iets is. Ik heb het adres opgegeven in de Tomtom in de auto en na een tering lange file staan we ineens op de opgegeven bestemming… een kringloopwinkel en aan die dingen heb ik echt een hekel gekregen vorig jaar. Maar geen spoor van een helikopter landingsbaan. Wel een hoop boerderijen en koeien en de lokale begraafplaats.

Zaterdag vroeg op, ons kleine lieve Vriend!je even bij oma en opa afzetten en op naar de kringloopwinkel ergens in Krimpen aan de Lek geloof ik. We zijn er ruim op tijd en hebben in de auto een behoorlijke bui regen over ons heen gehad. Het lijkt allemaal op het grasveld waar de helikopter landt en opstijgt wel mee te vallen met het weer. We parkeren lekker makkelijk bij de kringloop winkel en ik begin wederom te grommen. Op pallets is aangegeven waar de helikopter opstap plaats is. We lopen er heen en in een tot winkeltje omgebouwde caravan schrijven we in.

Vlucht negen is aan de beurt en wij zijn vlucht achttien, dus even geduld. Het is wel even lekker foto’s maken en heerlijk filmpjes schieten. De helikopter is echt gaaf. Volgens mij zijn die trauma helikopters hetzelfde als deze. Het ziet er echt allemaal geweldig uit. Het landen en opstijgen is geweldig om van zo dicht bij te zien en straks mogen we er zelf in!!! GAAF!!!.

De lucht wordt zwart, het ziet er ineens niet leuk meer uit. De helikopter vliegt wel door. Het gaat regenen denk ik nog… nou ik kan bij het weerbericht gaan werken. We krijgen een bui over ons heen niet normaal enne ter herinnering we staan op een weiland waar maandag nog koeien stonden te grazen en wat helemaal onder de koeien vijgen ligt. Het regent echt hard en veel maar gelukkig niet zo heel lang. Mijn jas is niet waterdicht en ik ben tot op mijn rug nat.

Vlucht 16 komt terug. Nu moet ineens die helikopter tanken en dat duurt ook weer lang pfff we zijn zeiknat en dan gata het nog langer duren. Ook blijven ze nog een bui afwachten in verband met het zicht. Het viel mee die bui waaide over. Vlucht 17 vertrekt… wij kunnen naar voren komen en worden naar de brandblusser in het grasveld gestuurd.

Helaas kan ik niet voorin zitten omdat de helikopter net getankt heeft, ik vind het persoonlijk gelul maar goed dan gaat Marja lekker voorin zitten. We lopen naar de helikopter. Het lijkt echt een wesp of zoiets en is echt minder groot als dat ik gedacht had. Maar oké er kunnen vijf mensen in. Marja in vierpunts gordel naast de piloot in ik achterin.

Het geweld begint. We stijgen op tot ik denk een meter of vijf en we vliegen over het weiland, echt als in een film, je voelt het geweld van die rotor boven je hoofd. Dit is al super gaaf. We vliegen eerst naar het einde van het weiland, rustig en echt met het gevoel van WOW ik vlieg en dan krijgen we een soort van take-off en we stijgen tot ik denk een meter of honderd en maken een lekker rondje over de IJssel en het dorp waar we zijn ingestapt. Het is echt super gaaf..

De route die PH ECE gevlogen heeft deze middag. De ronde van 12:24 UTC zitten wij aanboord.

Veel te snel landen we weer maar wel met een gave scherpe bocht en we staan weer op de grond. Het is echt geweldig. Nu heb ik weer een nieuwe wens… een helikopter vlucht in zo’n heel kleine helikopter, zo’n glazen balletje.

Dit was een ding om nooit te vergeten!!!

Alle filmpjes…