Druppels olie in water

Het is vrijdagmiddag ik zat een beetje te hangen achter mijn computer en zat een beetje te peinzen en te piekeren over van alles en nog wat en dat hoort op dit moment wel een beetje bij me. Ik had een redelijk goede ochtend op mijn werk maar een mindere middag en ik was behoorlijk moe. Ik zat een beetje naar mijn statief te staren waar nog een opstelling van mijn druppel machientje en twee flitsers op staan. Ik denk nog weer van dir druppel foto’s maken is ook zo wat. Ik heb nog wel een experiment in mijn hoofd om druppels in een diepere bak te laten vallen waardoor de lengte van de stuiter druppel wat langer wordt en er weer wat andere foto’s kunnen gaan ontstaan.

Terwijl ik een beetje dromerig zit te surfen op internet bedenk ik ineens dat het misschien ook leuk is om olie op water te laten drijven. Dit heb ik als is ergens voorbij zien komen. Maar er verder nooit bij stilgestaan hoe ik dit zou kunnen doen. Olie drijft op water dat weet ik, Ik vind een leuk stukje op de website van een fotografie tijdschrift. Het enige wat ik me zat af te vragen was hoe groot die bak moet zijn waarin je het water en de olie gooit. Simpel een ovenschaal die is open en loopt nagenoeg niet schuin weg.

Je zet de ovenschaal op een paar boekjes of iets dergelijks zodat je er een achtergrond onder en tussenkunt schuiven dan water in die schaal en olie d’r in gooien en roeren maar. Natuurlijk moet je je camera zo recht mogelijk boven de schaal zetten. Ik had er even niet op gelet maar daardoor zijn in deze serie foto’s de linker bovenkanten van de foto’s onscherp. Het is de eerste keer dat ik zoiets opstel en al doende leert men. Of moet ik zeggen ik heb geoefend met men camera pff dat vind ik zo dom.

Een andere uitdaging voor dit project is hoe kijk je voldoende licht op je onderwerp. Ofwel flitsen ja of nee. Ja dus. Ik heb eerst een flitser links van mijn camera gezet en een heel lief zacht flitsje laten produceren waardoor het net is alsof de olie druppels worden aangelicht door een zon als je het als een heelal zou beschouwen. En erna heb ik keihard tegen het plafond aangeflitst waardoor er een meer diffuus licht ontstaat.

Door wat oude foto’s te verknippen heb je een diversiteit aan achtergrond en achtergrond kleuren. Door mijn mooie nieuwe macro objectief te gebruiken zijn de olie vlekken heerlijk scherp en is de kleurrijke achtergrond mooi wazig en geeft een heel mooi effect. Na een paar foto’s te hebben gemaakt is het tijd om de boel even met Lightroom te gaan bekijken en behandelen. Zie hieronder de resultaten.

Twee dingen voor een volgende keer: Let op dat de camera 100% recht boven het water staat, daar heb je bijvoorbeeld een waterpas voor en die statieven zitten ook vol met die dingen en ook in mijn camera zit er één dus dat is dom dat ik dit niet gelijk gezien heb en nummer twee is zo af en toe even haartjes uit het water weghalen dit is storend en daar breken de olie vlekjes van open.

Voor de volgende keer misschien ook verschillende soorten olie gebruiken en olie door elkaar gebruiken. We hebben er al een beetje inkt er tussen gegooid, dit explodeert op een gegeven moment op de olie of het zakt er doorheen en het lijkt of het klapt.

De resultaten: