Architectuur deel 3

Het was een mooie dag om weer langs mooie gebouwen te wandelen in Den Haag. Toen ik van de week voor mijn werk richting de Ambassade van de Verenigde staten van Amerika moest reed ik over de Groot Hertoginnelaan en zag daar een verbouwbord langs de weg staan dat de kerk van Berlage verbouwd gaat worden. Ik heb wel iets met Berlage. Zeker omdat ik een lange tijd in het Museon heb gewerkt wat in de stijl van Berlage is gebouwd.

Verder heeft Architect Berlage een deel van Escamp of Moerwijk ontwikkeld en heeft toen geëist dat er voor de recreatie voor het zogenaamde werkvolk wel een park aan de voet van zijn wijk moest komen. Dit park is beter bekent als het Zuiderpark. Doordat een deel van het Zuiderpark is aangelegd met puin van het bombardement op het Bezuidenhout is de Loevesteinlaan ontstaan en is dit nooit meer een deel van de A12 of A4 geworden wat het oorspronkelijke plan toen was.

Toen wij rondom de kerk van Berlage liepen wat al in de steigers stond kwamen we ook nog de authentieke lantarenpalen van Den Haag tegen, van rood witte. Ik weet wie ze verkoopt maar alleen de Gemeente Den Haag kan deze daar bestellen. Nadat we richting het gebouw van de voormalige Ambassade van Japan liepen zat er heel zielig een man op een bankje te schrijven en zijn hele huisraad lag rondom hem. Echt heel aandoenlijk.

We zijn nog even langs Marja haar werk gereden en ondertussen kwamen we een heel klein kerkje tegen in de Obrechtstraat dit is het kleinste oudste actieve Russisch-Orthodoxe kerk in Nederland. Het is echt een grappig gezicht zo in een straat tussen de huizen en dan vooral die gouden bal op het dak.

Na ons kerkelijke bezoek hebben we rondom de Haagse Hoogeschool en het Mondriaan college nog wat nieuwe architectuur bewonderd. Ook hier is het wel leuk dat tussen al die nieuwe mega gebouwen ineens het oude Hollands spoor opdoemt. Vooral de gevel van het Mondriaan college langs de treinbaan is een lust voor het oog.

Wel grappig om te vertellen is dat de studenten uit de rondetoren ooit de harddiskrecorder van camera installatie gehackt hebben en hiervan een gameserver gemaakt hadden.. Gek dat de camera’s toen niet meer werkte.

Het was een leuk dagje en ik ga weer op zoek naar wat nieuwe architectonische hoogtepunten in de buurt.