Oneindig klein

Eenzaam staat hij daar, heel groot en heel trots in het bos. Zijn machtige kop omhoog gericht, richting de Poolster. De titel van deze foto is “oneindig-klein” omdat hij heel groot is, maar eigenlijk is hij maar heel klein. De parabool van deze radiotelescoop in de gemeente Westerbork heeft een doorsnede van 25 meter en is een onderdeel van een keten die bestaat uit 12 van deze radiotelescopen. Totaal is de diameter van deze antenne, doordat er 10 telescopen een geheel vormen ruim 2,8 kilometer.

heelal vierkante kilometer oneindig
De eerste helft van onze tweedelige vakantie is in Roompotpark Lunsbergen In de buurt van Borger

Vergeleken met het oneindige van het Heelal waar de keten van telescopen naar luistert is het niet eens een stipje. Alleen al de afmetingen van de wolken boven deze telescoop geven daar een mooi beeld van weer. Ter illustratie het huisje naast de rechter poot van de telescoop is circa drie meter hoog.

Eigenlijk is dit wel een gekke plek er is totaal geen aards radiosignaal te bekennen, geen verkeer en telefoons moeten zijn uitgeschakeld. Er heerst absolute stilte wat past bij de buren het voormalig vernietigingskamp van Westerbork. Hier zijn duizenden mensen om het leven gebracht en deze telescoop speurt het Heelal af naar leven. Hoezo oneindig klein?

Waardering: 4.5 uit 5.

Links: