Druppels

Een verslavende bezigheid in fotograferen zijn de druppeltjes die in het water vallen en dan botsen op een andere druppel. Net als een druppel aan een boomtak die op de grond valt en weer verdampt en weer op stijgt hebben deze druppels ook een redelijk eindeloos bestaan. Ze vallen van de druppel installatie in de bak water en vanuit de bak water met een injectiespuit weer terug in de druppelaar.

Een paar jaar geleden heb ik een workshop rook en druppels fotograferen gedaan bij Sander van de Wel. Bij deze workshop werden de druppels met een infuus zak en een infuus druppelaar in het water geplonst. Dan moest je een beetje met geluk een foto maken van een druppel die omhoog stuite uit het water of met een beetje mazzel heb je een foto van een kroontje van de druppel in het water. Wel was het nuttig om de manier van fotograferen te bestuderen en hoe je de druppel mooi vastlegt met mooi licht. Zonder flitser is dit echt niet mogelijk. De tijd van de flitser moet zo kort mogelijk zijn. Het volgende experiment wordt met continu licht dan kun je de sluitertijd tenminste zelf regelen. Op flitsers kun je de flitsduur niet instellen.

De foto´s hierboven zijn gemaakt met behulp van een druppelautomaat die met behulp van een app je camera en de druppelaar aanstuurt. Hier hun je echt heel veel aan instellen en met een heleboel geduld kun je prachtige foto´s maken. Je kunt ook bijvoorbeeld water in olie of in gekleurde melk laten vallen wat mooie effecten geeft. Door dit zo af en toe te doen krijg je wel een mooi beeld hoe je dit moet doen. De volgende uitdaging is het vangen van twee druppels die los in de lucht al op elkaar botsen. Hoe ik dit moet doen moet ik nog uitzoeken maar de druppelautomaat kan vier druppels per shoot versturen.

Wordt vervolged.