Vandaag fluiten de vogeltjes

Het is toch wel lekker wakker worden, Vriend! nog in een coma, die was nog met zijn 11 uur durende dutje bezig. Ik hoor de vogeltjes fluiten en het was licht buiten. Een beetje anders dan gisteren. Toen we na het eten weg gingen was het wel koud buiten, een graad of 12. brr dan maar een jasje aan.

We sjokken rustig naar de auto. Vriend! heeft echt zin om leuke dingen te doen, We rijden vandaag naar een oud vesting dorp net de naam Elburg. Ik zou haast zeggen dat het een pittoresk dorpje is, heel slim aan beide kanten van het dorp een hele grote parkeerplaats. En nog gratis ook.

Als we vanaf het parkeerterrein lopen richting het dorp lopen we langs wat water en terwijl ik naar een fontein sta te kijken hoor ik een hoop geplons achter me en het klonk alsof de KLM ging opstijgen. Twee grote zwanen gaan lopen klapwiekend over het water en nemen een aanloop om even de weg over te vliegen. Zo over mijn hoofd richting het andere water en ik stond net foto’s van een fontein te maken.

Na dat zwanen geweld lopen door de fietsvrije hoofdstraat langs allemaal oude winkelpanden met de gebruikelijke winkels erin. Zoals de Zeeman pff. Steeds op de kruispunten zie je links en rechts wel echt hele leuke straatjes.

We lopen door naar het einde van de straat en komen bij een haventje waar best een hoop oude schepen liggen, dit zijn Botterboten. Deze worden in een museum werf gerenoveerd zoals de bordjes aan de gevel vertellen. Het ziet er erg leuk uit. Ook al die oude woningen zien er prachtig uit maar volgens mij zijn er kippen die een groter hok hebben. Het zijn echt zo te zien allemaal hele kleine huisjes.

We lopen via de buiten verdedigingslinie een stukje rond het dorpje. Wel aan de kant van de huizen anders loop je in weilanden en dergelijke. Het is maar een heel klein dorpje en de gracht eromheen stelt ook niet zo heel veel voor. Maar dit zal in 1350 best anders zijn geweest. Toen hete het Veluwemeer nog Zuiderzee. Dus ik denk dat hier wel wat veldslagen zijn uitgevochten.

We zijn lekker door de kleine steegjes naar de auto gelopen. Erg leuk om te zien en zo mooi onderhouden. Wel zijn sommige panden echt krom en oud. We lopen een beetje zigzaggend achter Vriend!je aan en staan ineens voor een enorme kerk. Dat ding is echt enorm. Wel een plat dak op de toren. Toen was denk ik het geld op bij de bouw. Maar dit vind ik er wel altijd suf uitzien. Meestal staat er dan ook nog een gsm mast op of zo.

We wilden vanmiddag even naar de Loenense watervallen en Vriend! daar even in het water latten kliederen. We zouden ook nog langs slot Staverden rijden. Die laatste zijn we nog even langs gereden maar al snel merkte ik dat het erg veel hete aardappel was. Alleen al het bord bij de brasserie dat je moest omlopen en niet via de kasteeltuin naar binnen mocht, alsof je modder onder je schoenen hebt. Nou we zijn even balletje gaan gooien met Vriend! en dat gras was een partij mooi gemaaid, m’n jongen kon prima voetballen met zijn neus. Zo leuk hoe hij dit doet. Dus na een potje neusvoetbal weer de auto in op zoek naar eten.

En ik moest pissen pfff. Onderweg naar de Loenense watervallen rijden we langs Herberg Vossegat. Ernaast staat Foodtruck Vossegat en ik vond het haspel- en picknicktafel meubilair wel erg op elkaar lijken. Nou dat klopte aardig. Bij de Foodtruck bestellen en eten aan de haspel bij de herberg. Wel leuk die hooiberg die daar is. Verder was het prima eten. Maar het is net een graad is 13 buiten en de terrasverwarmers doen ook niet zo veel, Dus de restanten maar in de auto opgegeten. Enne we moeten pissen pfff niets bij de Herberg en de Foodtruck.

Weet je wat we rijden lekker naar ons vakantiepark, En we zijn even gaan pissen. Ik was gister achter ons park een beetje druppeltjes gaan fotograferen en zag toen hoe dichtbij Radio Kootwijk eigenlijk ligt. We zijn daarom lekker door de heide richting Radio Kootwijk gelopen. Op de achtergrond hoor je de herten burlen. Wel mooi om dat imposante gebouw in de verte te zien en lekker door de heide en de dennenbomen te lopen. We konden niet helemaal tot aan het Radio Kootwijk gebouw komen. Omdat er ineens een beschermd gebied is. Jammer maar we zijn maar terug gelopen.

Hej een probleem. Het is best een aardig stukje heide waar we lopen. We zijn op de heenweg netjes richting Radio Kootwijk gelopen en op de terugweg was er niets om je op te oriënteren. Maar met mijn enorme gevoel voor richting en natuurlijk Google lopen zijn we weer terug gekomen bij het vakantie park.

We hebben 10 kilometer gelopen en Vriend!je ongeveer 30. We zijn met z’n drieën lanuit op de bank gaan liggen en hebben een tukje gedaan. Gelukkig was het mooi weer vandaag wel een beetje fris maar daar in tegen als je beweegt valt het wel mee.

Morgen weer opruimen inpakken en de auto vullen en weer naar huis. Het was een lekker midweekje hier in Kootwijk. En Gelderland is een mooie provincie.

Gister