Reclamefotografie in de studio

Dag vier van de opleiding voor reclamefotografie. Deze les was de heledag in de studio van docent Harm. De studio heet HAL158 en is uitermate geschikt om daglicht foto’s te maken en is een echte food studio ook gezien de uitgebreide keuken die in deze studio aanwezig is.

De dag begon met een ritje richting het mooie Feyenoord stadion de Kuip op het eiland wat Feyenoord blijkt te heten in de nieuwe Maas. Wel grappig en ik wist het echt niet. De studio is gelegen in een wat ouder gebouw op de tweede etage met aan een kant een weg en aan de andere kant een haven of een aanlegsteiger, Het blijkt bij navraag een oud gebouw van Nestlé te zijn.

Ik loop met mijn spullen op mijn nek de trap op. IK had mijn fruit en dergelijke lekker in de auto laten liggen het was buiten een beetje koelkast temperatuur dus zal mijn fruit wel lekker rijp blijven en niet te snel bruin worden, de bananen zijn nog groen. Na het betalen van de parkeer meter kan ik op mijn gemakkie de klim naar boven gaan beginnen.

Het is best een hele tippel naar boven met mijn foto spullen om mijn nek en die buik van me. Ook doen mijn knieën behoorlijk pijn, nou ja lekker door lopen denk maar. Boven vind ik snel de studio van Harm. Hij ontvangt ons met een heerlijke kop koffie en legt aan iedereen globaal uit waar we zijn en wat we gaan doen.

De ochtend bestaat dus uit een uitleg over de studio en leuke voorbeelden hoe je food kan fotograferen. Ook met welke simpele middelen dit kan. Wel grappig is de statief van Harm dit is echt een mega groot en zwaar ding. Dit had te maken met de oude grootbeeld camera’s van vroeger. ik was ook erg onder de indruk van die onwijs grote softbox van ik denk 1,5 x 1,5 meter als hij niet twee bij twee is.

We bekijken ook elkaars foto’s nog even die we hebben meegenomen en nemen met z’n allen het commentaar voor lief en er is gelukkig weinig commentaar van studenten op elkaar. Na de lunch gaat het gebeuren. We gaan zelf aan de slag met de food shoot.

ik haal eerst mijn spullen uit de auto en helaas de groene bananen zijn niet helemaal groen meer maar ze zijn nog prima te gebruiken. De volgende keer haal ik vooraf de stickertjes van het fruit af. Dit is echt een must en scheelt heel veel geklooi op die computer, We krijgen ook nog een uitleg over het gebruik van kleurkaarten en de Datacolur cube, ik heb dit ook allemaal en ga dit voortaan ook gebruiken, dit is echt handig.

De rest van de middag ben ik lekker bezig geweest met het fruit wat ik had meegenomen. Ik kwam er door op te letten wat Harm vertelde de opdracht was om een cover voor een blad te maken wat van die gekke afmetingen heeft, 23x 26 cm end dat is een lastige maat. gelukkig zag ik het,

Verder nog lekker eventjes bij de anderen staan kijken wat die aan het doen waren. Het zijn allemaal creatieve mensen heerlijk en Harm helpt ook lekker mee om tot een mooi resultaat te komen. Thuis kwam ik erachter dat mijn beeld stabilistatie aan heeft gestaan met wat langere sluitertijden maar dat was niet zo erg. Ik kon een mooi resultaat krijgen door twee foto’s te stacken.

Ik kwam er ‘s avonds ook nog achter dat ik mijn meloen in de vensterbank had laten liggen. Ik heb Harm maar even een mailtje gestuurd om te voorkomen dat hij ineens wordt overvallen door een wolk van fruitvliegjes. Al met al was het een zeer geslaagde dag. Alleen al hiervoor is deze opleiding erg leuk om te doen.