Studio productverlichting 2 – Les 8

Docent: Peter van den Kerkhof

Kortverslag

Inleveren foto-opdracht: Stilleven, wit, grijs en zwart object
Inleveren foto-opdracht: Wit object
Inleveren thuisopdracht: Stofuitrdukkingen
Meenemen: Dierbaar voorwerp

Voor deze les moest ik dus een dierbaar voorwerp meenemen om als stilleven te fotograferen en dan zo mooi mogelijk. Ik heb toen mijn hele huis afgebroken om iets leuks te vinden om te fotograferen waar ik erg aan gehecht ben, Ik kwam uit op de fotocamera die mijn vader en moeder gekocht hebben toen ik ben geboren in 1963 dus best oud. Toen ik met dat ding op school kwam had Saskia zelfs nog flitslampjes voor dit ding liggen en dat is natuurlijk voor de foto wel weer erg grappig.

Het gaat er hier om, om de foto zo te maken dat je het onderwerp eraf zou willen pakken of je zou het zo in je woonkamer willen hangen.

Foto opdrachten

Dierbaar voorwerp

Maak een opname van een voorwerp dat je dierbaar is. Bepaal met behulp van je studiolampen de sfeer van je opname. Inleveren lesdag 9
Doel: Vormgeven en sfeer bepalen met behulp van licht.

Thuis opdrachten

Autodetails

Fotografeer autodetails. Maak een serie van vijf abstracte foto’s. Zorg voor een spannend lijnenspel en vlakverdeling. Let goed op de reflecties, wil je ze wel of niet? Lever de volgende lesdag vijf foto’s in, het formaat 13×18 cm.

Offerte autodetails

Voor het fotograferen voor een rubriek creatieve autodetails in een autotijdschrift. Ze willen graag geleverd krijgen vijf HR digitale bestanden en van elk een 40 x 50 cm vergroting op 1 mm PVC. Lever de offerte de volgende lesdag in.

Inleveren thuisopdrachten

Stofuitdrukkingen:

Ik begin met de stofuitdrukking Deze had ik hartstikke leuk in Griekenland gemaakt toen ik op vakantie was. Ik heb daar ook het Grieks Orthodox Pasen gefotografeerd en ik heb alvast de auto details vastgelegd.
Voor de stofuitdrukkingen moest ik drie verschillende oppervlakten vastleggen in een serie. Scherpe opnamen waarin de lichtval zichtbaar wordt.

Tweede kans

Het was beter om echt stoffen te fotograferen in plaats van harde materialen en dat terwijl bij de steen toch echt de schaduw en lichtval zichtbaar is. Bij de tweede serie heb ik maag geluisterd en op stoffen een lampje geschenen en huppa perfect.

Het doel van deze opdracht is Vormgeven en sfeer bepalen met behulp van licht.

Voor de laatste studio les dien je dingetjes mee te slepen om een ouderwets stilleven te gaan maken en dat beloofd wat.

Simpel stilleven

Hier is wel wat leuks, dit is verkoopbaar en inmiddels heb ik dit nog is thuis geprobeerd. De resultaten van deze opnamen vond ik erg goed. Voor verkoopbare foto’s is het zaak de boel echt zwart-wit te maken.

Verslag simpel stilleven

Verloop-verslag

Wit object

De laatste inleveropdracht wat het witte object. De truck hierin is om het gehele contour van het object op de witte achtergrond zichtbaar te houden. De eerste poging was niet helemaal juist hieronder het eindresultaat.

Witte vlakken en schaduw.