Studio productverlichting 1 – Les 7

Docent: Peter van den Kerkhof

Kort verslag

Het echte werk hiervoor zijn we aan deze opleiding begonnen studio fotografie en wel zes lessen lang hier gaat het gebeuren. Ik had er onwijs zin in dit is wat je wilt als fotograaf.

Dag 1 van de studio fotografie gaan we de thuis geverfde flessen, ballen en blikjes in een simpel stilleven vastleggen en leer je hoe je daarbij de flitsers moet instellen en natuurlijk wat handige instellingen zijn voor je camera. De resultaten zijn gaaf en je wilt dan ook meer. Ik heb later dit thuis nog is dunnetjes over gedaan en dan met een gekleurde bloem erbij. Een van deze foto’s heeft ook een paar maanden in een art café in Helmond gehangen.

Opdracht twee is een wit object en daarmee moet je proberen om een wit gevouwen stuk papier tegen een witte achtergrond te gaan onderscheiden. Hier heb je nooit bij stil gestaan maar dit valt niet mee en vergt erg veel geduld en precisie.

Foto opdrachten:

Stilleven

Maak een stilleven met het zwarte, witte en grijze object op een schone witte ondergrond. Let er bij de compositie op dat de vorm van het object wordt doorbroken door het andere object. De vormen staan dus niet los van elkaar. Zorg voor herkenbare vormen. Gebruik softbox voor de verlichting.
Noteer op je werkblad je belichtingstijden en diafragma evenals je ISO waarde. Maak een schet van de opstelling.
Maak drie opnamen:
– eentje met frontaal licht
– eentje met zijlicht van links
– eentje met het licht van linksachter
Doe hetzelfde nog eens en gebruik een reflectiescherm om de ergste schaduwen in te vullen. Als laatste maak je nog ene opname waarbij jij de hoeveelheid reflectie zelf bepaalt. Lever de volgende lesdag een verslag van deze oefening in, met daarin de gemaakt foto’s in formaat 13×18 cm.
Doel: Eenvoudige compositie maken en verlichten , werken met flitslicht en reflectieschermen.

Wit object

Vouw van een wit velletje papier (A4) een ruimtelijk object. Denk aan een vliegtuigje, een dier, een bootje etc; eventueel een mooi verkreukelde prop. Gebruik als ondergrond een wit vel papier. Gebruik zwart karton als je reflecties op bepaalde vlakken wilt verminderen. Kies één lamp om de set te verlichten. Je hebt de keuze uit de softbox of de open lamp. Wanneer je de open lamp kiest, gebruik dan een grid. Maak een goede verlichting. Dat wil zeggen laat alle vormen goed zien en probeer er wat sfeer in te brengen, zodat het aantrekkelijk oogt. Meet het licht op verschillende plaatsten op de set. Noteer al je metingen. Welke belichting zou optimaal zijn en waarom? Lever de volgend lesdag de gemaakte fot oin formaat 13×18 cm.
Doel: Vormen en vlakken verlichten, object los laten komen van de ondergrond.

Thuis opdrachten

Stofuitdrukking

Fotografeer drie oppervlaktes van verschillende materialen. maak een serie. Zorg voor een scherpe opname en gebruik de lichtval dat de stofuitdrukking zichtbaar wordt. Lever de volgende lesdag 8 foto’s in, het formaat is 13 x 18 cm.
Doel: Stofuitdrukkingen zichtbaar maken door licht.

Dierbaar voorwerp

Neem de volgende lesdag een voorwerp mee dat je dierbaar is en dat je wilt fotograferen. Bepaal ook de omgeving van dat object en neem alle attributen mee die je nodig hebt. Het voorwerp kan tussen de 20 en 50 cm groot zijn, liefst niet transparant.

De thuis opdrachten vallen wel mee deze keer dacht ik.
Neem een dierbaar voorwerp mee… die was lastig maar het is gelukt.

Inleveren thuisopdrachten

Vlakken schilderen

Inleveren deze dag vlakken schilderen ik heb een baby foto genomen en heb de ene helft lijntjes in Photoshop gemaakt en daar geprobeerd binnen te kladderen.

Collin Hakman

Verder geen commentaar gehad op deze opdracht dus het zal wel goed geweest zijn en ik was lekker bezig met mijn waterverf.

Photodiary

Dit volgende onderwerp was een superleuk onderdeel van deze opleiding. Maak een foto dagboek geweldig. Aan de had van deze opdracht ben ik voornemens dit jaar iedere dag een foto op deze site te zetten met een heel korte omschrijving erbij. Hieronder mijn Photodiary

Photodiary-2

De onderstaande foto’s zijn door peter uitgelicht voor nadere bespreking:

Vrolijke klasgenoten

Aad begon te vertellen over zijn lotgenoten en had een saaie groepsfoto Peter gaf aan dat je graag bij deze groep wilt horen met mijn foto, iedereen heeft plezier. En dat was ook zo!

Moderne tijd

Deze foto was erg geslaagd je ziet een oude man over straat lopen met een rollator en een telefoon aan zijn oor en daardoor bevestig je de tijd van nu. De fot is compleet door de prullenbak, dit is een echt straatbeeld.

De dames “Delft”

Op deze foto kun je zien dat deze twee vrouwen compleet hersenloos ergens foto’s van maken en geen idee hebben dat ze over een seconde of 2 worden platgereden door de fietser op de achtergrond, zij letten nergens meer op.

Snow steps….

Deze foto is mysterieus waar zullen deze stapjes heengaan… ik weet het verder niemand.