Photoshop – Les 5

Docent: Saskia te Koppele

Beschrijving les 5

Uitleg Photoshop: Klonen, curven/modes/selectiegereedschap/lagen
Uitleg LINDA en MATTHIJS zie lesdag 12
Inleveren thuisopdrachten: “Scherptediepte/brandpuntsafstand en POP

De thuisopdracht voor deze les was neem een boek of een CD mee die je wilt namaken en neem een digitale foto mee die je passend vind, We gaan deze les los in Photoshop. Voor deze les leer je de basis voor vormgeven en een klein stukje eigenlijk een heel klein stukje Photoshoppen. Verder hebben we deze les uitleg gehad voor wel de leukste les van de opleiding les 12 De Linda en de Mathijs. Toen ik begon aan deze opleiding zag ik de voorbeelden hiervan ik was echt heel erg onder de indruk ervan en dacht dit gaat mij nooit lukken. Ik ben is een keer langs geweest bij de SvF om te kijken of het wat was voor mij en toen was die groep bezig met de foto’s maken voor de Linda, de studio foto’s dan. Ik ben nu zelf bij lesdag 5 en zie hier nu nog best tegenop maar later zie ik dat het enorm gelukt is en komt er juist weer iemand kijken of de opleiding iets voor haar is en die roep o maar dat kan ik nooit zo mooi. Mevrouw de aspirant leerling geloof me ook jij gaat dit doen.

Photoshop

Voor de Photoshop dag gaan we eerst een groepsfoto maken en die is ook bedoeld voor cursist Aad die wil daar wat mee. Wat is me nooit duidelijk geworden maar goed dat was Aad. Verder hebben we wat foto’s van elkaar gemaakt om als onderwerp te dienen in de Photoshop dag.

De opdracht

Fotografeer elkaar ten voeten uit. Houd bij de opnamen de achtergrond zo licht en egaal mogelijk. Verdeel jezelf in drie delen en wissel delen met elkaar uit. Maak van hoofd/romp/benen een ander persoon. Maak de achtergrond zo egaal en licht mogelijk. Gebruik de mogelijkheden van Photoshop om een passend beeld te maken. Lever de volgende lesdag de foto in. Grootte 13 x 18 cm 300 ppi.
Doel: Uitwisselen van beelden, leren transformeren en selecties maken in Photoshop.

Allereerst hier wordt gewerkt. Het was altijd super gezellig.

Onderstaande 3 foto’s heb ik bij elkaar zitten vogelen aan de hand van de instructie die we die dag hebben gekregen. Ik heb eigenlijk geen idee meer of we er verder nog iets mee hebben gedaan in een andere les of zo.

Modellen

Het groene foto had ik meegenomen om te gebruiken tijdens deze lesdag. en hier onder het resultaat van een dagje klungelen in Photoshop. De opdracht was maak van drie foto’s ban cursisten een nieuwe ultra knappe cursist. De achtergrond had ik zelf verzonnen omdat ik vond dat ik nog tijd over had.

Het poppetje

NielAnkert heet deze creatie

Op de voeten na, het zweven, is het aardig gelukt. je ziet nog wel wat knip foutjes maar het ging om het idee. En de uitleg en sjablonen voor de Linda en de Mathijs. Dit was wel weer een hoogtepunt dan en niet te vergeten de gouden verscherp tip Hoe het onscherpmasker in Photoshop moet worden ingesteld: Hoeveel 70 Straal 2,3 en Drempel op 1. Het resultaat staat hierboven omdat dit nu wat makkelijker kijken is met de beschrijving erbij.

Inleveren thuisopdrachten

Persoonlijk Ontwikkel Plan

De huiswerk opdrachten voor deze week zijn geweest de Scherpte diepte opdracht en je persoonlijke ontwikkelplan moet worden ingeleverd. Als eerste mijn grote plannen.

POP-Danny-de-Jong-foza012016

Scherpte diepte/brandpuntsafstand

Hieronder mijn idee van de opdracht scherpte diepte. Ik vond het wel grappig om plasticknijpers te nemen in de kleuren van de School voor Fotografie Eerst het contactblad en daaronder een overzicht van de instellingen.

SVF-Scherpte-diepte

B8

Thuisopdrachten

Vlakken schilderen

Zoek een foto en verdeel de foto in tweeën, plak een helft op een vel papier en schilder de andere helft van de foto in vakken met grijstinten. Kijk goed door je oogharen naar de vlakken die verschillen van helderheid. Probeer die vlakken groter of gelijk aan A4. Inleveren lesdag 7.
Doel: Helderheden herkennen en weergeven.

Objecten schilderen

Neem de voor de lesdag productverlichting objecten mee die je hebt beschilderd met plakkaatverf zodat alleen de vorm belangrijk wordt. Het gaat om een fles, een conservenblik en een bol. Maak één object wit, eentje zwart en eentje midden grijs. Je gaat de lesdag 7 een formalistisch stilleven mee maken.