Lightroom – Les 4

Docent: Jorgen Janssens

Verslag les 4

Inleveren plan: “Haardracht” en “Nachtleven”
Inleveren thuisopdracht: “Haardracht”
Les Lichtroom CC

Voor mij de meest saaie les van de hele opleiding. Ik gebruik Lightroom dagelijks en weet behoorlijk alle knopjes prima te vinden. Ik heb deze les ook echt uitgezeten. De uitleg van de docent was prima er werd vol overtuiging door hem verteld wat er allemaal mogelijk is met het programma. er werd prima aandacht besteed aan de modulen Bibliotheken, Ontwikkelen, Presenteren, Printen en de Web module.

Bij de ontwikkelmodule werd nog extra stilgestaan bij de upright functie dit scheelt het kopen van een objectief van €1.250,00. Ook in de uitknip of croptool was een momentje met extra aandacht en di had volgens mij te maken met de manier van uitknippen van landscape naar portret.

Lightroom CC

Het programma Lightroom wordt gebruikt om je foto’s te beheren, bewerken en presenteren. Naats het importeren en exporteren van je foto’s worden de vijf modules van het programma doorgenomen:

Bibliotheek:

Selecteer je foto’s, geef onder andere vlaggen, sterren, kleuren en keywords mee, maak collecties.

Ontwikkelen:

Bewerk je (delen van) de foto’s

Presenteren:

Maak slideshows die je weer als video of pdf kunt exporteren

Printen:

Via contactbladen tot setjes, hier bedreid je een goede afdruk voor.

Web:

Een simpele manier om mooie web galerieën te maken die je zo naar je website kunt uploaden.

Het gebruik van Lightroom zal een groot deel van het Photoshoppen vervangen maar zeker niet alles. Daarnaast wordt het maken van back-ups en kopieën van je foto’s besproken, dit kan ook met Lightroom vereenvoudigd worden.

Inleveren thuisopdrachten

Later deze dag:

‘s Middags gelukkig ook nog wat te bespreken en er werd onder meer uitgelegd wat de bedoeling is van de opdrachten Photodiary Eerste de beide in te leveren plannen van aanpak kortweg PvA.

Plan van aanpak: Haardracht

Ik was erg blij met de dochter Iris dat zij voor mij op de foto wilde en we hebben twee series met foto’s gemaakt één zwart en een wit de omgeving althans.

Plan-haardracht-

Plan van aanpak: Nachtleven

Plan-nachtleven-eerste-versie

Haardracht

Het haar plan is prima gelukt en is ook goed bevonden. Het tweede plan heb ik in de loop van de opleiding aangepast. Ik zet het plan bij de foto’s op lesdag 10.

Hieronder de beide sessies met Lara en haar mooie lange haar. Ik heb de donkere versie ingeleverd omdat dit toch wat meer power had vond ik. Jammer dat het flitsen niet helemaal lekker verlopen is. Daarvoor had ik even de kennis niet en dat komt omdat ik de basis opleiding iet heb gevolgd. Maar het was prima in orde.

Ook werd rond deze les ik weet het echt niet zeker meer een opdracht ingeleverd genaamd Foto-opdracht voor optiek. In deze opname’s zie je duidelijk de lensfouten terug komen. Bij de foto’s staan de gebruikte instellingen.

Optiek

Foto-opdracht-voor-optiek

Thuisopdrachten

Photodiary

Naar aanleiding van het boek “Photodiary” van mode fotograaf Frank Horvat, fotografeer je minstens een week, maar liever lager. Eén foto per dag is het minimum, maximaal 3 foto’s. Probeer een beeld te maken dat het/je gevoel van de dag raakt. Alles is goed, als er maar een bewuste keuze voor gemaakt is, want daar vragen we naar. Maar dan ben je er nog niet, want alle beelden moeten verwerkt worden tot een echt boekje. Als voorbeeld hebben wij het boek genomen van Ellen Bouwers, “Geen dag zonder camera” Werk vanuit je gevoel, laat de beelden praten. Het gemaakte dagboek is minimaal A5. Inleveren lesdag 7.

Samenvatting “Geen dag zonder camera”
Tien bewogen jaren in 3652 beelden

1 mei 2000 – 1 mei 2010 fotografie mijn fundament

En dan ben je bijna 40: de leeftijd waarop ik me nog meer van bewust werd dat ik een meer definitieve  weg  in wilde slaan,  dat ik verder moest met mijn ambities. De uitdrukking ‘Het leven begint bij 40’ is er niet voor niets.  De omslag van het persoonlijke project veranderde in de behoefte om mijn “10 jaar document” te delen met anderen. Om ze aan te sporen tot kijken, om stil te staan bij een moment, om te herinneren aan het authentieke van elk beeld.
Bron: ellenbouwers.nl

Boekomslag/CD

Neem een boek of een CD mee dat je wilt gaan namaken. Neem ook een digitale foto mee die jij passend vindt. Je gaat de volgende les in Photoshop oefenen met afmetingen en met het tekstgereedschap en werken in lagen zodat je bij je examenopdrachten een boekomslag en/of CD kunt gaan maken
Doel: Leren vormgeven en werken met tekstgereedschap in Photoshop