Flitstechniek – Les 2
Docent: Peter van den Kerkhof
Inhoud
Verslag:
Bespreken: Gezochte foto’s flitsen
Inleveren: Typisch Nederland
Inleveren:
Typisch Nederland
Voor dat de tweede les begon was er tijdens les 1 een deadline gesteld. De opdracht Typisch Nederlands moest op ik meen de dinsdag voor de volgende les gemaild zijn naar school als zijnde een deadline en de resolutie moest 600 pixels zijn om het mail grote te beperken en de IPTC gegevens moesten zijn ingevuld in de foto (staan onder de foto). Naar de les moest je dan de foto geprint meebrengen in het formaat 13×18 cm wat natuurlijk met 600 pixels er niet uitziet maar die snapte ik wel.
De foto was niet precies wat er bedoeld werd ik had wat er bedoeld werd maar het was wel Typisch Nederlands die haringkar.


Deze dag zijn de foto’s besproken en mijn foto kreeg als commentaar dat het leuker zou zijn als je zou zien dat iemand van de haringkar de haring aan een klat gaf. Ik vind zoiets nu heel normaal maar zag het toen niet. Ik snap inmiddels als je ziet dat de haring wordt aangegeven er een verhaal in de foto is ontstaan.
Op zoek naar flitsfoto’s
Voor deze les moeten er ook drie foto’s uit tijdschriften worden meegenomen waarin je duidelijk kon zien dat er gebruik is gemaakt van een flitser en je moet analyseren hoe er is geflitst, een invul flits, direct geflitst of een lange sluitertijd met een flits om iets in de foto te bevriezen. Helaas kan ik de meegenomen foto’s niet meer vinden maar.
Besproken tijdens les 2
Deze dag gaat in de praktijk over flitsen met een rapportage flitser en er wordt uitgelegd wat de voor en nadelen zijn, Vooral met tegenlicht is het handig om een invul flits te gebruiken. De opdracht was dat je mede student voor het raam staat en je hem of haar goed kunt zien met de omgeving buiten ook goed belicht. De opdracht moet de volgende les worden ingediend. Ook is er uitgelegd dat een zwart-wit foto van zwart tot wit is en ertussen zitten grijstinten. Dit is zo’n veel gemaakte denkfout.
Er wordt uitgelegd dat je een presentatie en een interview met een fotograaf moet doen. Deze opdracht moet met les 10 worden ingeleverd.
Voor de volgende les moet je een zelfportret maken waarin je ook kunt zien welke muziek je mooi vind en dit was wel een uitdaging.
Verder wordt er verwacht dat je in les 3 een Plan van aanpak inleveren voor de vrije serie die je moet gaan fotograferen gedurende de gehele opdracht. Deze opdracht wordt verwacht bij de 16e lesdag
Tijd zat dacht ik toen nog….
Thuisopdrachten:
Maak een zelfportret
Maak een bijzonder zelfportret dat past bij muziek van jouw keuze. Vraag je af wat deze muziek met je doet en hoe je dat gevoel kunt verbeelden. Neem ook een fragment van de muziek mee. Bedenk goed welk verhaal je wilt vertellen met je foto. Alleen jij mag de foto maken, gebruik je selftimer of een draadloze ontspanner. Gebruik ook de manuele focus met een stand-in.
Keuze camera, film, kleur, zwart-wit, vorm, etc, is vrij. Alles mag. Lever de foto 13×18 cm in op lesdag 3.
DOEL: Luisteren naar muziek en gevoel kunnen vertalen naar beeld.
Een vrije serie
Maak een plan voor je eigen serie of reportage waar je gedurende deze opleiding aan gaat werken. Plan van aanpak inleveren op lesdag 3. Foto’s en inspiratieboek worden besproken tijdens de lesdagen. Inleveren foto’s op lesdag 16.
Fotopdrachten
Principe flitsmeting
Maak een portret van je medestudent voor een zwarte achtergrond. Flitsstand TTL. Er mag geen omgevingslicht zijn. Camera instellingen ISO 200 1/200sec f/8. Maak een opname met stand EV 0 EV -1 EV +1 en EV +2. Doe hetzelfde maar nu voor een witte achtergrond. Camera instellingen ISO 200 1/200sec f/8. Maak een opname met stand EV 0 EV -1 EV +1 en EV +2. Wat valt op?
Witbalans
Maak een opname zonder omgevingslicht met witbalansvariaties stand: flits, zon en AWB. (automatische witbalans). Stel in op TTL en varieer met de EV waarden. Welek EV waarde geeft een goed resultaat? Maak een opname met omgevingslicht met alle witbalansvariaties. Stel in op TTL en varieer met de EV waarde.
Welke EV waarde geeft een goed resultaat?
Manueel instellingen
Maak een portretopname zonder omgevingslicht. Welke kracht heb je nodig voor een goed belichte foto? M stand flitser 1/1 of 1/2 of 1/4 of 1/8 of nog minder?
Zoom
Maak een portretopname zonder omgevingslicht. Afhstand 9 meter tot je onderwerp TTL stand zonder diffusor en nog eentje mer diffusor. Wat is het verschil?
Flitsinstellingen
Maak een portret van je medestudenten zorg dat er een stukje raam in beeld is.
Opname 1: Meet alleen het bestaande licht buiten en maak de opname met die belichting.
Opname 2: Meet alleen het bestaande licht binnen en maak de opname met die belichting.
Opname 1: Meet weer alleen het bestaande licht buiten. Neem deze waarde in de camera M-stand over, maar zet nu ook je flitser aan. Flits direct met behulp van E-TTL/TTL.
Opname 4 en 5: Flits nu éénmaal direct en éénmaal indirect met behulp van E-TTL/TTL
Opname vervolg EV waarden: Flits nu direct en indirect gebruik je EV mogelijkheden in stops.
Opname vervolg M: Flits nu direct en indirect gebruik je M mogelijkheden 1/1, 1/2 etc.
Lever een verslag met conclusies/contact print van bovenstaande opdrachten in op lesdag 3.