Studio portretverlichting 2 – Les 13

Docent: Peter van den Kerkhof

Korte omschrijving:

Inleveren thuisopdracht: Plan van aanpak MATTHIJS. en LINDA.
Inleveren thuisopdracht: Ambachtelijk beroep
Inleveren thuisopdracht: Vrije opdracht mode
Inleveren Foto-opdracht: portretten met zacht licht en face profiel
Inleveren Foto-opdracht met hard licht en face profiel

De eerste les na een grote vakantie vol met fotografie. Het omvat als eerste het inleveren van het huiswerk. Ik heb overigens door vakantie deze les in Utrecht gevolgd en ‘s middags had ik een shoot in het Stadshart van Zoetermeer een meidengroepje fotograferen.

Foto-opdrachten

Portret van twee personen in de studio

Maak een opname van twee personen, zorg voor een interessante compositie en verlichting. Beide personen moeten evenveel aandacht krijgen. Lever de volgende lesdag in: een vergroting van de beste opname groter of gelijk aan 13 x 18 cm.
DOEL: Portret maken van twee personen die evenveel aandacht krijgen.

Groepsportret in de studio

Maak een opname van een groep en gebruik een witte achtergrond, zorg voor een interessante compositie en verlichting. Alle personen moeten evenveel aandacht krijgen. Lever de volgende lesdag in: een vergroting van de beste opname groter of gelijk aan 13 x 18 cm.
DOEL: Portret maken van een groep waarbij elke persoon evenveel aandacht krijgt.

Reproductie

Heb je nog tijd over, maak een reproductie van een poster, boek of tijdschrift. Let erop dat één en ander egaal verlicht is, bij en boek of een tijdschrift graag een schaduw rechts naast en onder het boek/tijdschrift. Meet het licht in alle hoeken en zorg dat de verlichting daar gelijk is. ever de volgende lesdag in: een vergroting van de beste opname groter of gelijk aan 13 x 18 cm.
DOEL: Egaal kunnen verlichten en licht meten in alle hoeken.

Thuisopdrachten:

Dubbel portret op locatie:

Maak een opname van twee personen op locatie, dat mag een familie zijn of een club of een band. Zorg voor een interessante compositie en verlichting. Beide personen moeten evenveel aandacht krijgen. Lever de volgende lesdag in: een vergroting van de beste opnamen groter of gelijk aan 13 x 18cm.
DOEL: portret maken van twee personen waarbij elke persoon evenveel aandacht krijgt.

Groepsportret op locatie

Maak een opname van groep op locatie, dat mag een familie zijn of een club of een band. Zorg voor een interessante compositie en verlichting. Alle personen moeten evenveel aandacht krijgen. Lever de volgende lesdag in: een vergroting van de beste opnamen groter of gelijk aan 13 x 18cm.
DOEL: portret maken van teen groep waarbij elke persoon evenveel aandacht krijgt.

Inleveren thuisopdrachten

Plannen LINDA. en MATTHIJS.

Als eerste de plannen van aanpak voor de Linda en Matthijs.

Plan-van-aanpak-LINDA

Plan-van-aanpak-MATTHIJS

Opdracht naar keuze

De vrije opdrachten voor tassenmode, mode op straat en sokken mode heb ik maar alle drie gedaan. Achteraf bleek je een keuze uit één van deze opdrachten te moeten maken.

Sokkenmode

Modefoto voor Kousen: Maak een reclame-achtige foto waarbij het accent op de kousen light. Modern, klassiek, jong oud. Bepaal de sfeer die je wilt.

Mode in het straatbeeld
Tassenmode en mode in het straatbeeld door Fleur.

Modefoto in stadsbeeld: Zorg voor een verhaaltje in de foto waardoor het accent sterker op het model en dus de mode komt te liggen. Raportage-achtige foto.

Tassenmode
Afdrukken Profoto.net

Modefoto voor een tassenmerk: in de geval de A.C. Tion. Maak een reclame-achtige foto waarbij het accent op de tas ligt. Modern, klassiek, jong oud.

Beroep

De andere thuis opdracht was een beroep fotograferen. Met in het kort deze opdracht: Maak twee portretten voor een artikel dat gaat over beroepen. Bij de ene foto laat je de persoon ziek die aan het werk is, het accent ligt op het portret niet op de handeling. Bij de andere foto zorg je voor een beeld waarbij je laat zien in welke omgeving de persoon werkt. Bij deze opname moet geposeerd worden. maak met de foto duidelijk dat de geportretteerde trots is op zijn/haar werk.

Na wel overwogen opnieuw begonnen aan deze opdracht ben ik bij een Tony en Guy kapperszaak terecht en daar heb ik naar hartenlust beroeps foto’s kunnen schieten.

De opdrachten voor deze dag in de Utrechtse studio zijn: een portret van twee personen in de studio en een groepsfoto. beide foto’s met een licht achtergrond en zorg dat alle personen even veel aandacht krijgen. Bij de volgende les zijn de foto’s ingevoegd.

Inleveropdrachten

Portretten met zacht licht en face profiel

Dit zijn de opdrachten voor in de grote vakantie. Als de boel wordt ingeleverd zet ik er een verhaaltje bij. Zat te doen deze vakantie periode en het is allemaal heel erg leuk geweest.


Portretten met hard licht en face profiel

Jan de brandweerman als model. met hardlicht

Ja schuin uit de hoek zijn ideale profiel foto’s. Voor de lol hebben we Aad ook nog even geschoten.

Aad het gewillige model.