Studio portretverlichting 1 – Les 12

Docent: Peter van den Kerkhof

Samenvatting les

Inleveren Foto-opdracht: packshot
Inleveren Foto-opdracht “Gouden Eeuw” Stilleven
Inleveren Thuisopdracht ontbijtstilleven

De eerste les van een serie van drie lessen over mensen fotograferen in de studio. Dit zijn wel hele leuk opdrachten geweest. Het in te leveren huiswerk heb ik al geplaatst bij de voorgaande lessen.

Foto opdrachten

Representatief Linkedin portret

Foto-opdracht: Representatief Linked In portret
Fotografeer een medestudent als je wilt kun je de schaduw ophelderen met een reflectiescherm Zet je model minimaal 1 tot 2 meter van de achtergrond af, anders krijg je slagschaduwen op de achtergrond. Stel scherp op de ogen. Let goed op: de kijkrichting, de houding, de lichaamskenmerken en de regie. Fotografeer tegen een witte achtergrond. Lever de volgende lesdag in: een vergroting van de beste opname groter of gelijk aan 13 x 18 cm. Zorg voor een afdruk voor je model.
Doel: representatief portret maken met zacht licht tegen een witte achtergrond.

Doel: representatief portret met zacht licht tegen een witte achtergrond.

Portret met hard en zacht licht, en face en profiel

Fotografeer een medestudent met hard licht. Als je wilt kun je de schaduw ophelderen met een reflectiescherm. Zet je model 1 tot 2 meter van de achtergrond af anders krijg je slagschaduw op de achtergrond. Stel scherp op de ogen. Fotografeer tegen een zwarte achtergrond. Lever de volgende lesdag in: een vergroting van de beste opname groter of gelijk aan 13 x 18 cm. Zorg voor een afdruk voor je model.
Doel: representatief portret maken met hard en zacht licht tegen.

Thuis opdrachten

Omdat dit de laatste les is voor de grote vakantie is er wat meer huiswerk dan normaal namelijk:

Beroep

Maak twee portretten voor een artikel dat gaat over beroepen. Bij de ene foto laat je de persoon zien die aan het werk is, het accent ligt op het portret en niet op de handeling. Bij de andere foto zorg je voor een beeld waarbij je laat zien in welke omgeving de persoon werkt. Bij deze opname moet geposeerd worden. Maak met deze foto duidelijk dat de geposeerd trots is op zijn/haar werk. Zorg voor passend licht.
Lever de volgende lesdag in: twee foto’s groter of gelijk aan 13 x 18 cm.
Doel: Werken op locatie met modellen en een onderwerp.

Voorbereiden portret op locatie en in de studio

Maak portrekken voor cover van de LINDA. en de MATTHIJS. Eén portret maak je in de studio en het andere portret maak je op locatie. In beide gevallen moet je weten wat je wilt laten zien. Maak een plan voor de sfeer die je wilt maken. Bepaal je modelkeuze, de kleding en de rekwisieten. Maak een lay-out van deze pagina formaat LINDA. Lever de volgende lesdag je plan van aanpak en schets in. De opmaak wordt verstrekt. De cover moet op maat van de LINDA. en digitaal ingeleverd worden .
Doel: Portetten maken die passen bij een sfeer of product.

Vrije opdracht mode

Als vrije opdracht maak je één modefoto, je kunt kiezen uit onderstaande onderwerpen, allemaal mag natuurlijk ook. Deze foto kan zeer geschikt zijn voor je portfolio. Mode is: Schwung, allure, smaak maar vooral vorm. Zwart-wit of kleur, uitvoering naar keuze. Inleveren de volgende lesdag.
Doel: Werken op locatie met modellen.

Modefoto in stadsbeeld

Zorg voor een verhaaltje in de foto waardoor het accent sterker op het model en dus de mode komt te liggen. Raportage-achtige foto.

Modefoto voor kousen:

Maak een reclame-achtige foto waarbij het accent op de kousen ligt. Modern, klassiek, jong of oud. Bepaal de sfeer die je wilt.

Mode foto voor een tassenmerk.

Maak een reclame-achtige foto waarbij het accent op de tas light. Modern, klassiek, jong of oud. Bepaal de sfeer die je wilt.

Dit zijn de opdrachten voor in de grote vakantie. Als de boel wordt ingeleverd zet ik er een verhaaltje bij. Zat te doen deze vakantie periode en het is allemaal heel erg leuk geweest.

Thuisopdrachten

Packshot

De eerste opdracht Productopname en productie draaien.
Maak in een uur tijd vrijstaande opnamen van vier lichaamsverzorgende producten die je van school krijgt. Zorg voor uniformiteit in de opnamen, Maak ook een offerte voor 40 vrijstaande opnamen inclusief het vrijstaand maken.

Offerte-packshotdocx

“Gouden Eeuw” stilleven

Maak samen met je medestudenten een “gouden eeuw stilleven”. Zorg ervoor dat je alles wat je daarvoor nodig hebt meeneemt naar de les. Bepaal zelf je verlichting die past bij jouw stilleven. Verdiep je in de symbolen en in het soort licht in de composities van de Gouden Eeuw. Gebruik reflectieschotten en eventueel spiegeltjes en let goed op de herkenbaarheid van vormen.

De leukste stille dingen studio opdracht

Ontbijtstilleven

Thuisopdracht maak een foto van een ontbijtstilleven. De spectaculairste opdracht die ik heb weten te realiseren. Ik ben samen met Iris naar een oud verlaten ingestort spook hotel gereden in Laag Soeren, dit is 200 km heen en 200 km terug het was drukkend warm en er werd noodweer voorspeld. We hebben het daar drooggehouden maar ik heb twee maal het hele bos moeten doorlopen met de spullen omdat Iris bij de spullen moest blijven. Maar goed het is gelukt er zat een verhaal in de foto en de foto heeft een verhaal. Toen we terug reden brak achter ons de hemel open met een van de heftigste regenbuien van deze tijd van het jaar. Ook de voorbereiding voor deze foto was geweldig om te doen, kringloopwinkels af voor oude borden en tafel en stoel.

Een prijswinner !