Fotoanalyse – Les 3

Intro

De tekst uit het boek Beeldspraak van Ton Henderiks: “Ondanks de bekende slogan dat een foto meer zegt dan duizend woorden, is het vaak andersom. Voor een foto zijn soms duizend woorden nodig om die te verklaren” heeft mijn manier en stijl van fotograferen behoorlijk veranderd. Ik ben bijvoorbeeld meer gaan nadenken over de inhoud van een foto.

Ik fotografeer eigenlijk al mijn hele leven, ik heb de camera nog die mijn ouders kochten toen ik werd geboren.Sinds de komst van de digitale camera’s ben ik erg bezig geweest met recreatief plaatjes schieten. In 2012 heb ik serieuzer gaan fotograferen en ben mijzelf in de techniek gaan verdiepen simpelweg omdat dingen niet wilden lukken zoals ik dit wel zou willen. In 2014 heb ik een DSLR-camera gekocht en sindsdien is het eigenlijk een dagelijkse bezigheid geworden. 

Voor het selecteren van de foto’s ben ik teruggegaan t/m 2015 omdat daarvoor het eigenlijk niet zoveel bijzonders is.

STAP1, doel:

Waarom?

Het doel waarom ik fotografeer? Het vult prima mijn vrije tijd. Verrijkt mijn kennis en het is zo leuk om te doen. Daarnaast levert het soms ook nog wel is wat op maar weegt (nog) niet op tegen de kosten maar om over een tijdje wat pensioengaten ermee te gaan vullen dat zie ik wel zitten.

Functie?

Mijn foto’s kunnen vooral privé of voor bijvoorbeeld een gezin een herinnering bevatten, als wanddecoratie worden gebruikt, webpagina’s vullen of als iets wat het moment uitbeeldt dit laatste meer als een “zo is het foto” of iets wat ik wel komisch vind. Natuurlijk niet te vergeten de banner foto’s en profielfoto’s op de diverse social media.

Wat erg leuk is is vertellen wat er allemaal is gebeurt of nodig was om tot een plaatje te komen. Als voorbeeld een ontbijt foto als opdracht voor een fotografie opleiding. Hiervoor hebben we vooraf een passende locatie gezocht, dus 2x ruim 400 km gereden,, anderhalf uur met enorm veel spullen als tafels stoelen camera’s flitsers, eten en drinken door de bossen gelopen en dan ook door hoog nat gras. Resultaat voor m’n fotografie opleiding een ++ voor deze foto, Iris werd tweede op haar club (was voor mij nr 1) met haar foto en mijn foto hangt momenteel in een art-restaurant in Helmond.

Drijfveren?

Spelen er persoonlijke drijfveren een rol? Ja, mensen leren kennen, dingen onderzoeken, leuke trips en uitstapjes maken. Sinds ik serieus fotografeer heb ik een heleboel leuke, mooie, lieve en aardige mensen leren kennen en ben op enorm veel plaatsen geweest waar ik voor die tijd nooit kwam en soms m’n zelf afvraag wat doe ik daar. 

Daarnaast wil ik mij ontwikkelen als een fotograaf die niet uitsluitend technisch alles onder controle heeft maar ook kan vertellen wat de inhoud van mijn foto’s is deze presenteren aan publiek. De omgeving controleren en mensen leren aansturen om die te laten doen wat ik wil en hoe ik dit dan optimaal op de foto kan zetten. 

STAP2, thema:

Thema/Onderwerp

  • Leven
    • Mensen, modellen, gezinnen, groepen, emotie een lach en een traan 
    • Dierentuin, dieren, huisdieren
  • Dingen
    • Interieur, gebouwen, (simpel) stilleven
    • Detail, ouwe schimmel panden (Urbex), Prikkeldraad
  • Natuur
    • Bospaden, planten en bloemen, oude treinbanen, druppels, paddenstoelen, panorama
  • Bedrijvigheid
    • Evenement, tentoonstelling, gebeurtenis, bedrijf, vakantie, bier, wolkenluchten, vliegtuigen, zon,Straatfotografie
  • Technisch
  • Nacht en avond, spiegeling, maak van de zon een grote ster, beweging, lampje aanzetten, Photoshop, 

Genres 

  • Portret, 
  • Documentair
  • Geënsceneerd 
  • Natuur
  • Stilleven
  • Evenementen

Samenhang:

  • Kleurig en in kaders
  • “As it is” of documentair vastgelegd
  • Gekke of aparte standpunten en hoeken
  • Symmetrie, diepte en lijnen
  • Herhaling en beweging

Emotie en mensen en/of dieren in de natuur fotograferen, 
Op bospaden, gebouwen, interieur en treinbanen komen de lijnen en herhalingen samen, 
In oude urbex panden komen kleur en details samen en zijn het de standpunten die je kunnen onderscheiden.
Bedrijvigheid en dingen vullen elkaar prima aan als er bedrijvigheid is zijn er altijd dingen en zullen er ook mensen en/of dieren aanwezig zijn.

STAP3, het doel 2:

Nu ik mijn thema’s weet kijk ik niet anders aan dan hetgeen ik bij de eerste stap heb opgeschreven. Dus 3x nee! Behoudens dat ik misschien wat minder moet laten zien dat ik allerlei kunstjes kan met m’n camera en Photoshop. 

Eerlijkheidshalve nadat ik e.e.a. klaar had en nog is ging kijken naar m’n vijf geselecteerde foto’s heb ik toch nog wel drie andere foto’s geselecteerd om e.e.a. denk ik makkelijker te kunnen presenteren.

STAP4, het hoe:

Ik heb geprobeerd met deze vijf foto’s een diversiteit weer te geven welke dingen en in welke context ik die fotografeer. 
Foto 1 mensen en emotie.
Foto 2 licht, lijnen en schaduw in de natuur
Foto 3 mens in topvorm en compleet in scene gezet
Foto 4 mensen op straat dus as it is
Foto 5 technisch en architectuur
Helaas ben ik ook van m’n geloof afgestapt door 4 liggende en een staande foto te selecteren.

Familie Shoot tewijl Albert nog gewoon op de foto kan.
Formulier-fotoanalyse-V2-Analyse-1-Familie-Briene

Foto 2 licht, lijnen en schaduw in de natuur
Formulier-fotoanalyse-V2-Analyse-2-Bospad

Foto 3 mens in topvorm en compleet in scene gezet Oud licht van de oude meesters
Formulier-fotoanalyse-V2-Analyse-3-Oude-Meesters

Foto 4 mensen op straat dus as it is
Formulier-fotoanalyse-V2-Analyse-4-Straat-Delft

Foto 5 technisch en architectuur
Formulier-fotoanalyse-V2-Analyse-5-Atomium-Brussel

Dit was een van de leukste opdrachten omdat je hier echt je eigen foto’s ging bekijken en beschrijven. Dit is heel leerzaam geweest en ik gebruik dit dagelijks als ik foto’s selecteer of bekijk. Ik doe het wel in mijn hoofd maar toch.