Basis cursus dag – 2

Theorie over compositie, belichten en lenstype.

Op de tweede les eerst een uurtje foto plezier om te laten zien dat je sluitertijd en diafragma hebt begrepen Ik had voor de grap een klok genomen. Tijd en sluitertijd in een. De diafragma foto’s die ben ik even kwijt.

Wat de vorige les ook aan de orde kwam is het verbod op het gebruik van een flitser op je camera. Eerst proberen zonder een flits en dan later bij de laatste les is een keer met een flitsje. Als ik de foto’s hierboven nu zie dan denk ik pfff is dit het neem een druppelende kraan of een rijdende auto maar goed dat was toen.

Les twee omvat voornamelijk theorie en een nieuw fenomeen wat je altijd al gezien hebt maar nooit begrepen of bij stilgestaan en dat is bokeh ofwel licht cirkeltjes. Verder de effecten van een type objectief worden uitgelegd dus als je een tele-objectief gebruikt is de beeldhoek veel kleiner en je onderwerp lijkt dichter op de achtergrond te staan. Met een groot hoek objectief is dit juist andersom een grote beeldhoek en de onderwerpen staan verder van de achtergrond. Maar het voordeel van een tele objectief is ook de onscherpe achtergrond zodat je onderwerp echt loskomt van de achtergrond. Dit lukt eigenlijk niet met een groot hoek objectief.

Ook een mooi theorie ding is de autofocus van de camera. Wanneer continu auto focus en wanneer een single shot autofocus gebruiken. Het meest simpele is als je onderwerp naar je toe of van je af beweegt neem je continu auto focus en als je onderwerp stilstaat kun je af met single shot auto focus. Dit laatste heeft als voordeel dat je eerst kunt scherpstellen en dan het standpunt van je camera kunt wijzigen en de foto blijft scherp op het onderwerp waarop je hebt scherp gesteld.

Verder zijn er allerlei onderwerpen besproken zoals wat is een Full-frame sensor en wat is een APS-C sensor en de verschillende soorten van compositie zijn besproken en met voorbeelden aangeduid.

BasisCursusDag2

Thuis opdracht maak 3 foto’s met verschillende composities waarbij je rekening houd met de achtergrond en gebruik afwijkende standpunten standpunten