Basis cursus dag – 1

De belichtingsdriehoek. Een nieuw fenomeen. Ik had al van alles geprobeerd om mooie foto’s te maken en de compositie was er wel en de lijnen en misschien ook de passende achtergrond maar het had het altijd net niet. Vandaar dat ik toch is iets had van mmm laat ik de basis begrippen maar is laten vertellen. Dit s altijd leuker als dat het vanuit een boekje komt. De eerste avond van deze basis cursus was wel heel erg leuk vooral net na de introductie dat bij iedereen de UV filters van de camera’s werd gedraaid en juist de zonneklep erop werd gezet. Hier heb ik nog steeds iets mee als ik zogenaamde dierentuin fotografen zie die met een UV filter voor de lens, een uitgeklapte flitser en de zonnekap heel onhandig omgekeerd op het objectief. Dan denk ik altijd aa doe is een cursus dan klapt in ieder geval die flitser niet bij elke foto omhoog.

De eerste les ging voornamelijk over de belichtingsdriehoek en werden je meegenomen foto’s bekeken wat mooi was en wat beter kon. Voor Sander ook een beetje wie wat kan. Een vrouwtje maakte foto’s zwart-wit en van haar dochter en dan met een roze jasje dat deed ze in paint en dan pixels voor pixel en dat duurde dan misschien wel twee avonden voor haar. Sander demonstreerde dit in Lightroom en deed het in minder dan 30 seconden. Dan ben je net een tovenaar hoor. Dat is hetzelfde als defoto die hij liet zien van water als watten. Heel simpel een lange sluitertijd zeg ik nu.

De belichtingsdriehoek is aan de hand van wat voorbeelden uitgelegd en op een prima simpele manier een sluitertijd kan iedereen zich iets bij voorstellen en ook dat als deze langer openstaat de kans op bewogen foto’s groter wordt. Dan het diafragma is al wat lastiger om te begrijpen. Wel natuurlijk dat als het gat kleiner wordt dat er minder licht op de sensor valt en dat er weer een langere sluitertijd nodig is om dit te compenseren maar om dan ook te snappen dat met een groot diafragma getal het gaatje in de lens kleiner wordt en de scherpte diepte van de foto groter wordt is wat lastig te vatten. Daarna het meest onbegrijpelijke en totaal niet te vatten ISO getal dit is iets dat in je camera zit en hoe duurder de beeldchip hoe beter de camera met hoge ISO waarden kan omgaan. E.e.a. is rijkelijk gedemonstreerd en ook geprobeerd .

BasisCursusDag1

De hand out van de eerste basiscursus dag.