Mijn Lightroom Workflow

Mijn  Lightroom workflow.. van SD-kaart tot en met m’n website. (moet aangepast worden is niet meer zo)

Introductie.

Mijn naam is Danny de Jong ik ben geen schrijver of taalkundige maar wil wel een stukje kennis of misschien beter gezegd een stukje ervaring vastleggen en delen. Mijn hobby is fotograferen in een hele breedste zin van het woord daarbij is ook geroeid het corrigeren en naar je mijn zin maken van de opnames met Lightroom en in een minder grote mate foto’s bewerken in Photoshop.

Ik noem met opzet niet het bewerken maar corrigeren van foto’s in Lightroom of eigenlijk zou je het ook parametreren kunnen noemen daar heb ik een volgende reden voor gevonden die de zogenaamde foto puristen doet bibberen ben ik bang voor. De previewfoto aan de achterkant van je camera, die je ,met het maakt niet uit hoeveel zorg hebt gemaakt, is het resultaat, net als de JPG foto van je camera op je computer, van een meneer of mevrouw uit China, Taiwan, of weet ik veel waar die hebben verzonnen dat jouw foto er zo moet uitzien. Dit zelfde geldt natuurlijk ook voor de RAW foto’s waarvan de firma Adobe in mijn geval een eigen eigenwijze interpretatie heeft van mijn opnames genereerd. Daarnaast kan die camera onder geen beding weten hoe jij vind hoe een foto er moet uitzien. Wel ben ik het er mee eens dat je moet nastreven de foto zo goed mogelijk te schieten en er zo min mogelijk aan hoeft te worden aangepast om hem naar je zin maken. Een klein voorbeeld wat heel erg spreekt is denk wel een foto van een model met tegenlicht maken, gebruik een flitser of een reflectiescherm aan ga niet zitten knutselen met een programma om een gezicht uit de schaduw te pulken. Voorbeeld plaatje

De reden dat ik dit verhaal opschrijf is omdat ik voor mijzelf een goede werkwijze wil vastleggen en ik met grote regelmaat vooral Apple gebruikers zie stuntelen met de diverse administratieve handelingen op hun computer of in Lightroom, immers Apple regelt alles maar dat blijkt niet zo lees ik regelmatig op onder andere Facebook.

Op Faceboek zie je regelmatig dat de foto’s vanaf de SD-kaart worden verplaatst met de Finder en daarna zijn ze niet meer te vinden. Als je dan door gaat doorvragen is het nog nooit bij deze mensen opgekomen om in plaats van de data te verplaatsen deze te kopiëren en pas van de SD-kaart te verwijderen als je de SD-kaart weer nodig hebt en deze dan wissen met je camera, dan weet ook je camera wat er met de SD-kaart is gebeurd.

Back-up proces.

Van SD-kaart via Lightroom naar een eindresultaat wat je ook wilt bewaren.

Waarom dit hoofdstuk voor de hele lezing van hoe moet ik mijn foto’s door Lightroom loodsen:

DIT IS ZO ENORM BELANGRIJK DAT HET IK VIND DAT DIT GEWOON ALS EERSTE MOET WORDEN DUIDELIJK GEMAAKT.

Onthoudt dit:

 • Eén back-up is GEEN back-up!
 • Een niet geteste back-up is GEEN back-up!!
 • GEEN enkele back-up is een garantie dat je data veilig is!!!
 • Op het moment dat een origineel verloren gaat is je back-up je enige kwetsbare origineel geworden!!!!

Ik heb op dit moment in mijn camera, een Nikon D7100, de mogelijkheid om er 2 SD-kaarten in te stoppen, mijn advies doe dit altijd en stel de camera in op het opslaan van de opnames op beide kaarten dit is je eerste stap van een goede back-up. Ik heb slecht één camera dus als die kapot gaat kan ik geen foto’s maken en weet ik dus ook niet wat ik kwijt ben. Wel lullig als je een bruiloft aan het schieten bent, maar ja daar ben ik weer het type niet voor.

Als ik een nieuwe camera zou kopen zou ik als eerste een selectie van camera’s maken met de mogelijkheid of er 2 SD-kaarten in kunnen en of deze beide als elkaars kopie kunnen werken, daarna zou ik verder gaan kijken.

Ik maak alle opnames in RAW en voor een snelle interactie met m’n telefoon, tablet en eventueel m’n PC sla ik de foto’s ook op als JPG in de laagste resolutie maar dit is in principe niet nodig om te fotograferen en later te importeren naar Lightroom. Omdat het niet al te veel opslag inneemt doe ik het standaard op deze manier.

Nog een tipje beter 4 SD-kaarten van 32GB als 1 van 128GB ten eerste de prijs en ten tweede de kans op data verlies is drastisch verkleind. Ga natuurlijk niet alle oude kaartjes opzoeken van 2 gig en die in je camera stoppen er niets mis mee maar dat werkt niet lekker dan sta je meer kaartjes te wisselen als dat je foto’s maakt.

Mijn data flow van camera tot wat ik denk een veilige back-up.

Als eerste mijn configuratie. Ik heb een PC met op dit moment Windows 7 pro draait, later deze maand wordt dat Windows 10 pro is mij beloofd. Het systeem en de dingen die ik veel gebruik of snelheid eisen staan op een 512GB Samsung EVO SSD schrijf als werkgeheugen heb ik 32GB met een snelle processen, videokaart en mainbord. Voor de massa opslag in m’n computer gebruik ik twee 4TB schijven die in RAID-1 (mirror) zijn geconfigureerd, dit heb ik niet in mijn BIOS maar met Windows gedaan met als reden dat ik er nu theoretisch een schijf uit kan halen en deze werkt gewoon in een andere computers met behoud van data op beide schijven. Dit laatste heb ik geprobeerd en dit werkt perfect. Het voordeel van deze RAID-1 configuratie is dus een directe kopie in je computer en bij falen van een schijf heb je een directe back-up die verder gaat zonder dat je er wat van zou kunnen merken. Maar stel het apparaat gaat stuk, nieuwe schijf erin even instellen in Windows en na een dagje synchroniseren loopt alles weer als een zonnetje.

Grote nadeel van mijn RAID configuratie: stel je gooit iets weg en kan dit niet redden uit je prullenbak dan blijkt het toch geen back-up te zijn. Het zal ook niet voor het eerst zijn dat een RAID configuratie zo de fout op een schijf mee kopieert en daarbij ben je dus alsnog de hele boel kwijt. Niet getreurd over het algemeen werkt dit goed.

In de meterkast heb ik een NAS met 2 maal een 2 TB schijf erin deze is geconfigureerd in RAID-0 of JBOT waardoor de capaciteit ook 4TB is geworden, dit is niet de veiligste manier maar het is slechts een in-home back-up. De reden voor de tweede kopie is dus als er wat fout gaat met de RAID schijven in mijn computer of ik doe zelf iets verschrikkelijk fout dan kan ik in principe direct bij mijn data kan komen. Ik kopieer alles met behulp van Allway sync naar de NAS. Ook de data van mijn SSD schijf kopieer ik daar naar toe en dan met name de Workflow en dergelijke. Op de NAS is door Allway Sync tevens een versie beheer actief waardoor ik van de meeste data 10 versies terug kan. Allway sync gaat 1x per week geforceerd zijn data synchroniseren en als mijn computer een tijdje niets doet wordt er ook een poging ondernomen om de boel te updaten.

Mijn systeem kopieer ik met behulp van Windows Back-up zo af en toe naar een USB-3.0 externe harddisk. Ik vind het kopiëren van de systeemschijf niet echt belangrijk, alles wat op m’n computer staat betaal ik of heb ik voor betaald dus is de data het belangrijst om zorg voor te dragen. Een verse installatie geeft ook weer een snelle PC, het grote manco wat mij betreft aan Windows.

Op mijn PC draaien Cloud diensten als Onedrive (1TB betaald), Dropbox (50GB free), Google drive (10 GB free) en Adobe Cloud service (20GB betaald) . Vooral op Onedrive zet ik belangrijke dingen deze zijn immers overal te benaderen en worden door, een naar ik denk betrouwbare dienst, gekopieerd zonder al te veel hinder.

De Dropbox gebruik ik vooral voor m’n werk en website en Google drive in verband met de Android apparaten die ik gebruik. In de Dropbox heb ik wel de auto import folder van Lightroom aangewezen zodat bv een foto van m’n telefoon eerder in Lightroom is aangekomen als dat ik thuis ben.

De Adobe Cloud gebruik ik alleen voor Lightroom mobile en om instellingen van Photoshop op te slaan meer niet, eigenlijk is dit verder voor mij een nutteloze toepassing en had Adobe beter een optie voor een ander opslagdienst kunnen bieden voor de Cloud versies.

Naast al deze Cloud diensten heb ik een abonnement bij Anatra, een no nonsens goedkope internet cowboy, waar ik een zogenaamde oneindige Back-up met versiebeheer tot mijn beschikking heb. Momenteel heb ik ca. 7TB online staan bij Anatra en wordt niet met mail bestookt over een Fair Use Policie en dergelijke als ik een vraag heb wordt ik keurig per mail te woord gestaan over mijn eventuele probleem en wordt dit ook keurig opgelost. Een leuke feature van Anatra is de Android- app  waarmee je ook op de mobiele devices bij je data kan, ik gebruik het zelden maar het kan.

De Anatra software met de huidige versie werkt redelijk goed en is absolute niet nadrukkelijk op de computer aanwezig en doet z’n werk op de achtergrond. Overigens hoop ik nooit een complete back-up van bv een terabyte terug te hoeven zetten vanaf de online dienst, ik denk dat dit wel even duurt voordat alles weer werkt maar dat ter zijde.

Mijn foto’s tenminste het eind resultaat upload ik in de hoogste resolutie naar FLICK waarvoor ik een reclame vrij abonnement heb met ook een oneindige opslag en alle foto’s die in Lightroom komen upload ik sinds kort naar de gratis dienst van Google Photo. Van Google Photo heb ik begrepen dat deze uitsluitend je foto’s gebruiken om kunstmatige herkenning van gezichten, plaatsen en objecten te kunnen verbeteren. Nadeel van Google Photo is wel dat je foto’s van 24 Mega pix tot 16 mega pix worden verkleind, als laatste redmiddel ach het zal me dan een zorg zijn.

Ik heb niet echt een idee wat ik er nog meer aan moet doen om mijn data veilig te stellen. Hoewel ik de software van Google en Anatra verschrikkelijk vind om te gebruiken werkt het wel lekker rustig op de achtergrond en staat mijn data relatief veilig.

Ik zoek nog een mogelijkheid om zonder een laptop mee te slepen op bijvoorbeeld vakantie om daar ter plaatse een goede back-up te kunnen maken maar voor alsnog ga ik er vanuit dat het met dubbele SD-kaarten goed moet gaan en bewaar ze dan ook niet op dezelfde plek bv eentje in de kluis en eentje in je fototas die je over het algemeen achter je aansleept.

Tot slot dwing ik mijzelf om bijna dagelijks een back-up te maken van de Lightroom database door bij het afsluiten van het programma telkens te laten vragen of ik een back-up wil maken. Deze back-up wordt vervolgens net als de fotostroom e overige data mee geback-upt.

Importeren in Lichtroom

Standaard instellingen in Lightroom: Ik zet de map voor het opslaan van eigen instellingen, presets en dergelijke naar de database map van Lightroom dit doe je door: Bewerken/Voorkeuren/Voorinstellingen/Locatie even vinkje aanzetten dan wordt de boel automatisch mee geback-upt mits correct ingesteld de mappen apps data van Windows zitten zo diep verborgen dat je daar niet even makkelijk een kopietje van draait.

Als eerste mijn instellingen voor de import. Ik heb een preset gemaakt met die “Standaard Import” heet en deze stelt de cameralens correcties en kleur correctie van de lens in verder wordt er vignetten van -5% rondom de te importeren foto’s gezet en de proces versie wordt op 2013 gezet en de Camera instellingen op standaard. FF plaatje

Of ik altijd die vignetten mooi vind weet ik niet zeker maar meestal wel, daarvoor heb ik weer een extra preset gemaakt om die weer uit te schakelen bijvoorbeeld met een strak blauwe lucht is dat wel nuttig.

De bestandsnamen worden gewijzigd naar YYYYMMDD-XXXX-NNNNNN.EXT

YYYY = jaartal.

MM = maand.

DD = dag.

XXXX = importsessie.

NNNNNN = uniek volgnummer.

EXT = extensie van de foto.

(of dit zo blijft ben ik nog niet uit, ik denk dat een uniek nummer in een datummap makkelijker met een tekstje makkelijker is is)

Hier kan ook gelijk wat metadata worden opgegeven maar dat kan later ook, hiervoor is een apart hoofdstuk. Wel is het handig om bepaalde instellingen standaard te zetten met behulp van de import module in heb zelf daar ook een preset “Standaard Import” van gemaakt met daarin de IPTC gegevens voor copyright en mijn eigen gegevens die ik nodig acht. Dit stat verder omschreven in het hoofdstuk metagegevens.

De foto’s worden opgeslagen in een map met de naam YYYY\YYYY-MM-DD (en eventueel een korte omschrijving later toe te voegen) waar de letters hetzelfde betekenen als voor de bestandsnaam. Momenteel wordt alles tijdelijk opgeslagen in een map genaamd WORKFLOW op m’n 512GB SSD schijf en later als de bewerkingen zijn voltooid kan de map worden verplaatst naar een “normale” opslagschijf van 4TB in RAID-1. LETOP verplaatst de mappen uitsluitend met Lichtroom, dit om een hoop gezoek achteraf te voorkomen.

Ik stel altijd in dat de foto’s vanaf m’n SD-kaart moeten worden gekopieerd en niet moeten worden verplaatst, dit heeft als voordeel dat je altijd nog even een kopie hebt op je SD-kaart.

Voor een eventuele tablet sessie heb ik een verzameling aangemaakt met de naam “Lightroom Mobile” daarin weer een verzameling set YYYY en daarin maak ik steeds verzamelingen met de namen zoals YYYY-MM-DD KORTE OMSCHRIJVING deze worden direct tijdens het genereren van de slimme voorvertoning en dergelijke naar LIghtroom mobile ge-upload. LETOP deze upload is slechts een soort van gesynchroniseerde slimme voorvertoning  en geen kopie van je kostbare data.

Nadat e.e.a. is geïmporteerd kan het verwerken van de foto’s beginnen.

Metadata standaard instellingen

Nadat de foto’s zijn geïmporteerd of een deel kan zelfs voor de import gebeuren moet er wat zogenaamde metadata goed gezet worden. De volgende instellingen zijn voor mij van toepassing op alle foto’s die ik importeer:

Ik doe dit met alle foto’s uit een sessie om weer makkelijk een selectie te kunnen maken via deze gegevens.

Voor het importeren van foto’s heb ik een standaard Import preset gemaakt met daarin ingevuld de IPTC gegevens van het copyright van mijn foto’s en de auteur gegevens.

IPTC-copyright:

 • Copyright = © Alle rechten voorbehouden aan D.J. de Jong door creative commonc BY-NC-ND
 • Copyright status  = Met copyright
 • Rechten gebruikersvoorwaarden = creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/nl/
 • Copyright-URL = dannysfotos.nl/cc

Op mijn website en op de site van creative commons staat alle benodigde informatie omtrent dit copyright.

Mijn copyright omvat ongeveer:

 • Je mag mijn foto’s gebruiken met vermelding van mijn naam,
 • Je mag mijn foto’s niet gebruiken voor commerciële doeleinden en
 • Je mag mijn foto’s mogen niet opnieuw worden of gepubliceerd als deze zijn aangepast.

URL’s cc en plaatje

Onder IPTC-auteur heb ik verder mijn naam en dergelijke ingevuld, behoudens mijn huisadres, telefoonnummer en de letters van m’n postcode heb ik weggelaten. Wel een e-mailadres en m’n website heb ik opgegeven. Tot slot en ik weet niet of het handig is heb ik daar als functie hobbyfotografie opgegeven, misschien is dit wel een nuttige term voor Google.

Als het van toepassing is kunnen er gelijk trefwoorden worden opgegeven maar dat geldt dan voor alle foto’s en bij mij komt het maar zelden voor dat dit gelijk goed is.

Als de betreffende foto’s geïmporteerd kies ik bij de metagegevens de standaard instelling en  geef ik deze een titel, dit is over het algemeen dezelfde titel als in de opslagmap zonder de datum erbij en een bijschrift vul ik in. Om dit op deze plek te doen is handiger omdat je nu makkelijk foto’s kun selecteren waarop de metadata van toepassing is. Aan de foto’s kan je eventueel een label hangen om het zoeken weer wat te vereenvoudigen in de bibliotheek filter.

Eventueel kan er een opmerking en trefwoorden worden opgegeven dit is wat ieder voor zich moet weten, het is achteraf monniken werk en als je een handje foto’s importeerd is het zo gedaan. (spreekt hij uit ervaring) Een kanttekening bij de trefwoorden doe dit eenduidig en let op taal en type fouten dit namelijk heel snel heel rommelig. Natuurlijk ook handig te gebruiken binnen de bibliotheek functie van Lightroom is de Spuitbus voor het clonen van trefwoorden.

GPS coordinaten

Fotoflow binnen in Lichtroom.

Ik heb de “Snelle Verzameling” in de Catalogus tab van de Bibliotheek module ingesteld als doelverzameling te controleren aan de hand van een plusje achter de verzameling naam. Hierdoor maak je denk ik op de simpelste manier een verzameling van foto’s die je hebt geïmporteerd door en die je wilt bewerken of waar je verder mee wilt door simpel op de B te drukken worden foto’s toegevoegd aan deze verzameling.

Als je klaar bent met deze fotostroom kun je de snelle verzameling opslaan (CTRL-ALT-B) als een nieuwe verzameling en kun je de snelle verzameling wissen of zelfs automatisch wissen nadat deze is opgeslagen als nieuwe verzameling. Als de foto’s zoals bijvoorbeeld vakantiefoto’s over meerder data zijn verspreid dan houd ik meestal de eerste datum aan voor de verzameling als er dan bijvoorbeeld een geweldig excursie bij geweest is maak ik daar wel een aparte verzameling van.

(meestal zet ik ook gelijk de vlag en de sterren)

Om snel naar de snelle verzameling te gaan druk je op CTRL-B.

Ik vind het voordeel van deze manier van werken dat je niet een vage andere selectie hoeft te maken in de map van de originelen waar ook de niet goede foto’s (nog) tussen staan, je gaat dus uitsluitend selecteren in de importmap en daarna heb je de foto’s bij elkaar waar je verder mee wilt.

Of je verder wilt weken in de snelle verzameling map op de later aangemaakte verzameling map is dat maak niet zoveel meer uit. Stel dat je later nog foto’s wilt toevoegen aan de opgeslagen map dan is dit gewoon mogelijk door van de betreffende map tijdelijk de doelverzameling te maken en door op B te drukken en dan de betreffende foto’s toe te voegen of de foto’s toe te voegen door ze vanuit de import map te slepen naar de doel map dan is het weer niet nodig om eerst de doel map te wijzigen.

Op een tablet foto’s selecteren doe ik met het vlaggetje omdat er op een tablet geen snelle verzameling voorhanden is. Ik gebruik dit overigens zelden, ik gebruik wel de tablet versie om op m’n gemak zonder te bewerken de genomen resultaten te bekijken en vast in m’n gedachte of met het vlaggetje de foto’s te pre-selecteren als dan e.e.a. op m’n PC is gesynchroniseerd kan ik de gevlagde foto’s toevoegen aan de Snelle verzameling.

Je kunt natuurlijk weer met kleuren vlaggen en een sterrenstelsel je foto’s binnen een verzameling gaan markeren, hierover later meer hoe ik dit doe.

Vanaf dit punt kun je nu makkelijk een selectie maken voor bijvoorbeeld een website, afdrukken,  voor de ogen van de klant en foto voor opa en oma enz enz

Zodra de foto’s zijn verwerkt en de verzameling is aan hernoem ik de map in de Workflow map naar YYYY-MM-DD onderwerp. Dus zolang er geen onderwerp is opgegeven moet er nog iets in deze map worden gedaan.

Standaard verbeteringen

Nadat de juiste foto’s zijn geselecteerd en in hun verzameling zijn ondergebracht heb ik voor de standaard bewerkingen die ik gebruik als eens soort van huisstijl in totaal (op dit moment) elf voorinstellingen gemaakt die ik meestal gebruik en snel tot een goed resultaat kom. Helaas lukt het mij niet om bepaalde instellingen te combineren, als ik ooit is tijd overheb ga ik dat bij Adobe neerleggen.

LETOP!! dit is MIJN uitgangspunt en niet die van een ander of van andere Japanner die dat heeft bepaalt, ieder zijn eigen smaak en instellingen.

Als eerste en eerder genoemd een import instelling met daarin de lens correctie, kleur correctie van de lens, de procesversie, het camera profiel en de discutabele vignetten. Dit pas ik dus automatisch toe tijdens het importeren van mijn foto’s. Ik doe deze instelling overigens niet als ik met behulp van een automatische import iets importeer, daarvoor moet ik nog iets bedenken omdat er vaak plaatjes van Internet of telefoons tussen staan waar bepaalde instellingen volkomen nutteloos zijn of juist verschrikkelijk averechts werken.

De volgende voorinstellingen heb ik in een map geplaatst “Danny’s standaard presets”, iedere naam kan natuurlijk. Wel nog even op te merken dat ik de namen heb gekozen om de soorten presets bij elkaar te houden.

Preset

Auto tone,

hier worden automatisch de belichting, contrast, hooglichten, schaduwen, witte- en zwarte tinten gekozen door Lightroom. Ik gebruik deze preset omdat ik niet uitsluitend de witte- en zwarte tinten automatisch kan instellen. Soms heeft dit best een goede uitwerking maar dat is nu niet het punt.

Reset auto tone behalve witte- en zwarte tinten,

hier worden de belichting, contrast weer op nul gezet, de hooglichten op -100 en de schaduwen op 100. Hiermee is vaak een foto al klaar om hem bijvoorbeeld online te zetten.

Extra contrast en helderheid,

deze preset zet het contrast op +15 en de helderheid op +20 vaak is dit voor mij een goed uitgangspunt. Maar smaken verschillen.

Hierna heb ik omdat ik ook niet altijd even handig ben een aantal echte herstel instellingen gemaakt vooral bedoelt voor mijn eigen tekortkomingen en om niet helemaal naar de andere kant van m’n scherm te hoeven rijden met m’n muis om de afbeelding compleet naar fabrieks instellingen terug te zetten.

Reset: Contrast en helderheid,

deze zet contrast en helderheid weer op nul als het effect van Preset 03…. hierboven niet gewenst is.

Reset: Naar standaard import,

alles herstellen naar zoals geïmporteerd indien van toepassing.

Reset: Vignetten na uitsnijden op -5%,

hersteld de vignetten weer naar -5% als dat toch beter zou zijn.

Reset: Vignetten na uitsnijden op nul,

Dit zet de vignetten uit als het met bv een blauwe lucht niet gewenst is.

Zwart-wit door verzadiging,

alle kleurtonen in het vakje/tabje verzadiging worden op 0 gezet hierdoor krijg je een makkelijk te beïnvloeden zwart-wit foto.

Zwart-wit verbeteren door gesplitste tinten,

hier wordt wat geel in het hooglicht toegevoegd aan de kleuren van de zwart wit foto dit geeft een wat leuker effect.

Nogmaals nix moet alles kan en mag, dit zijn voor mij een soort van huisstijl instellingen en als je op internet gaat rond neuzen kom je deze vaak tegen. Voor foto’s van de vissen in mijn aquarium zijn deze instellingen meestal volkomen nutteloos net als foto’s in het donker dan moet je wat anders rommelen.

Preset 01 en 02 wil ik ooit nog is zien samen te voegen maar voorals nog lijkt dit niet te kunnen en dat wordt dan Preset 00 – auto tone en lichten.

Plaatjes van de instellingen erbij en voorbeelden van de onderwerpen in foto form, gaat goed met een koe in groen gras

Sterrenstelsels

Voor het beoordelen, oordelen en indelen van foto’s aan de hand van vlaggen, kleuren en sterren ben ik er zelf nog niet helemaal uit maar al tikkende gaat het goed komen.

Zoals eerder gezegd de actuele foto’s worden vanuit de oorspronkelijke map naar de snelle verzameling gezet met behulp van B of met een portable device met behulp van een vlag.

Vlaggen:
Ik gebruik het vlaggen voor het selecteren van foto’s waarmee ik verder wil met mijn mobiele apparaten. Nadat een verzameling gemaakt (klaar) is wis ik alle kleuren en sterren daarna krijgen deze foto’s een vlag zodat ik weet dat ze in een verzameling thuis horen.

De vlaggen zijn eventueel te gebruiken in de oorspronkelijke map om daar de selectie te maken of juist een omgekeerde selectie van de foto’s met of juist zonder vlag. De vlag “geweigerd” geeft in de oorspronkelijke map aan dat de foto verwijderd kan worden. De geweigerd vlaggen hoeven niet gelijk te worden weggegooid maar het zou in principe wel kunnen.

Kleuren:

Ik zit er aan te denken om een kleur bv geel te gebruiken als markering dat deze bijvoorbeeld naar een opdrachtgever kunnen en dan met Lightroom deze op een site als klantnaam.dannysfotos.nl te publiceren.

Blauw heb nik inmiddels verzonnen die is handig om te matkeren dat deze ooit geëxporteerd is naar facebook.

Paars gebruik ik als virtuele kopie om aan te passen aan een papier formaat van de diverse afdrukservices.

Tijdens het schrijven van dit stuk ben ik er achter gekomen dat de kleuren beter gebruikt kunnen worden om bv te markeren voor afdruk, staan online, zijn afgedrukt, voor een klant en dergelijke wordt vervolgt.

Kleuren of label:

 • Rood:
 • Geel: Voor een opdrachtgever
 • Groen:
 • Blauw: Staat op Facebook
 • Paars: Afdrukken
 • Kleur:
 • Kleur:
 • Custom:

Sterren:

Sterren zijn voor mij echt bedoeld om je foto’s een cijfer te geven.

Ster in een geselecteerde verzameling:

0                 is een foto die ik wel wil bewaren/bewerken

1 *               zijn bewerkt en gereed

2 **             deze gaat in de kalender

3 ***            deze gaat in het jaarboek

4 ****           deze staat naar de wisselbare portfolio ofwel showcase

5 *****          deze wordt geplaatst in de all-time favoriet en gaat in principe daar niet meer weg.

Gevlagd zonder sterren wordt ook weergegeven in de verzameling Workflow. Om dat deze nog niet klaar zijn omdat de foto’s die zijn bewerkt of geen aandacht meer nodig hebben zijn voorzien van minimaal 1 ster.

Natuurlijk inzichten veranderen wat ik nu een all-time super foto vind, vind ik misschien over een jaar een prutsfoto maar dat is ook iets van een natuurlijke selectie. Dus een 5 sterren foto kan makkelijk een 3 sterren plaatje worden, maar dat is iets wat moet groeien.

1 Foto is gereed en valt buiten bepaalde selecties maar is toch te leuk om weg te doen.

2 En meer sterren is verdeeld in een kalender (nu niet) op datum van activiteit. Ik kopieer met een export module deze foto’s naar een harddisk en naar Flickr enz.

3 Sterren gaat in een jaarboek van het betreffende jaar iets wat net iets meer is als een 2 sterren foto en staat dus in de 2 sterren en 3 sterren verzameling.

4 En meer sterren is een showcase een vrij snel wisselbare collage van meerdere foto’s, ook leuk als screen blanker op je PC en leuk om snel op de tv te laten zien.

5 Sterren moet ooit een portfolio worden om aan iemand je echte kunsten te tonen die er verstand van heeft en die he werk kan beoordelen.

Het voordeel van een sterrenstelsel tegenover een kleuren stelsel is dat de sterren gekozen kunnen worden met de toetsen 0-5 en dat is weer makkelijk te onthouden.

Door de toevoeging van kleuren kun je weer een extra selectie maken maar dat gebruik ik eigenlijk niet zo vaak. IK heb dit in eerste instantie wel gedaan en ben daarin van mening veranderd. De opzet van Lightroom is om e.e.a. zo simpel mogelijk te houden dus waarom op 3 niveaus de boel beoordelen als het ook met 1 niveau zou kunnen.

Ik ben inmiddels gestart met deze manier van de gegevens bewaren en in te delen, dit is voor mij zeer werkbaar snel en te onthouden. Gewoon consequent doen is mijn advies.

In mijn kalender houd ik datums en evenementen bij, dit zijn dingen als een dagje dierentuin en dan maak ik daar een map voor aan maar er zijn ook dingetjes als slecht een leuke of mooie foto van bijvoorbeeld zonsondergang die stop ik dan in een mapje van een jaaroverzicht.

Misschien een handige instelling om kleuren toe te kennen die aan een jaaroverzicht van het gehele afgelopen jaar moeten worden gedaan of zou dit nog binnen mijn sterrenstelsel kunnen????

Afhandeling van dubbelen:

Door virtuele kopieën te maken worden ook alle kenmerken van de foto’s mee gekopieerd met als nadeel dat ook de sterren en dergelijke worden gekopieerd. Als ik nu klaar ben met een kopie en er moet slecht 1 foto met minimaal 2 sterren zijn dan moet er van één minimaal 2 sterren worden gekozen en van de overige kopieën 1 ster als het allemaal in de verzameling moet blijven. Als er slecht 1 foto in de verzameling moet blijven is het handiger om alle kenmeren te laten voor wat ze zijn en de vlag weghalen en de foto uit de verzameling te verwijderen.

Opbouw van de verzamelingen

Voor mijn verzamelingen heb ik een verzameling set “Verzamelde Worklflow” gemaakt met daarin de volgende verzameling sets:

 • Foto verzameling: Per jaar is ook een verzameling set gemaakt met daarin de fotosets. Hierin is de bedoeling als je een selectie maakt van 2 sterren dat je dan een overzicht hebt van deze foto set die kan worden geëxporteerd en dergelijke.
 • Jaarboek: Per jaar een verzameling set en een selectie van de Verzamelde Workflow met 3 sterren en meer
 • Showcase: Van alle foto’s in de verzamelde workflow met 4 sterren en meer
 • Portfolio: Van alle foto’s in de verzamelde workflow met 5 sterren
 • Workflow: Hier ben ik mee bezig wel een vlag geen ster

De selectie van het jaarboek, portfolio en showcase gaan door volgende selectie: Een vlag en het aantal sterren. Daarnaast wordt voor de kalender het jaartal gekozen van de verzamelingen. Dit doe ik ook bij de Showcase, workflow en portfolio alleen geef ik daar alle jaartallen op en moet dit per jaar even worden aangepast door het nieuwe jaar even toe te voegen. Ook moeten en jaarlijks de jaar verzamelsets worden gemaakt.

Let er wel op dat tussen de verzamelingen geen vreemde verzamelingen komen met een jaartal erin die niets met de workflow te maken hebben het zou kunnen dat die ineens worden opgenomen in deze Verzamelde workflow.

Instellingen slimme verzamelingen:

Alle slimme verzamelingen kijken of de foto’s zijn voorzien van een vlag. Het jaartal wordt bepaald door de verzameling naam in de verzameling set per jaar van de fotoverzamelingen die daar zijn ondergebracht.

Workflow: kijkt naar de jaartallen 2014 tot en met 2025 en of er geen sterren zijn toegekend en

Jaarboek per jaar: kijkt naar het betreffende jaartal en selecteert op 3 sterren en meer.

Showcase kijkt naar de jaartallen 2014 tot en met 2025 en selecteert op 4 sterren en meer.

Portfolio kijkt naar de jaartallen 2014 tot en met 2025 en selecteert op 5 sterren.

Door deze opbouw en vooral de cruciale vlag is dit een super strakke verzameling set om je resultaten te beheren.

Een andere handige slimme verzameling in deze verzameling set is de slimme verzameling “Bewerkt in de afgelopen 2 dagen” deze kijkt naar de bewering, jaartallen maar niet naar de sterren.

Verder heb ik een Verzameling set gemaakt met de maanden erin en dan wel met het maandnummer ervoor daarin maak ik tijdens de import een nieuwe verzameling die upload naar de Adobe Cloud voor de online versie van Lightroom. Ik denk niet dat het ooit nodig zal zijn om hier dingen langer te laten staan als een jaar en als dat wel moet verplaatst ik de betreffende set wel even.

Om snel te kunnen zoeken binnen alle geïmporteerde foto’s zoeken heb ik een verzameling set met daarin de kenmerken ondanks gewijzigd (spreekt voor zich) en dan de volgende import mappen: Vandaag, gister, afgelopen 2,3,4,5, en 6 dagen Deze week deze maand en dit jaar. Allen met een filter zodat geen JPG bestanden worden opgenomen in deze sets.

Vanaf ca. 15 foto’s van een sessie maak ik een verzameling aan, als het er minder zijn dan doe ik ze in een verzameling van het betreffende jaar “2015-00-00 Diverse”

Het eindresultaat.

Over het eindresultaat kan ik kort zijn, ik exporteer de foto’s naar een map kalender op datum en evenement, daarnaast wordt het eindresultaat in dezelfde boomstructuur geplaatst in Flickr waar vanuit ik e.e.a. kan showen op m’n website. In Flickr maak ik nog wat sets die ik gebruik voor m’n voor pagina en dergelijke.

Aan te vullen met:

 • Flickr
 • Export
 • Wat te doen met de photoshop experimenten hdr, panoirama smallworld en dergelijke
 • Export profielen, kalender, facebook 1:1 tv enz
 • Rij met linkjes en uitleg afkortingen ed
Print Friendly, PDF & Email