Details – Les 3

Inleiding

Zowel Natalie Goldberg als Geertje Couwenberg benadrukken hoe belangrijk het is om oog te hebben voor detail: in het leven en bij het schrijven. 

Natuurlijk moet je niet verloren raken in paaaaaaagina’s met nutteloze details (met de nadruk op nutteloos), maar details brengen datgene wat je schrijft tot leven. 

Zintuiglijke informatie werkt tot eenieders verbeelding. Wat we zien, ruiken, proeven, horen, voelen zijn onze sterkste sensaties. Powerful stuff. Als je jezelf traint om erop te letten en je oefent met het beschrijven ervan, heeft dat twee belangrijke effecten. 

Een, je beleeft je eigen leven en wat je meemaakt intenser! Dit is een soort mindfulness (of bewustwording zoals uit les 1) die genieten makkelijker maakt hoe meer je oefent. Van de bittere, hete koffie ‘s ochtends tot de schaterlach van je beste vriendin, de hete wind in de stad op de warmste dag van het jaar. Maak het ten volste mee. Proef wat je eet, zie waar je naar kijkt, voel waar je bent en hoor wat er om je heen gebeurt. 

Twee, hoe meer je details meemaakt hoe beter je je verhaal over kunt brengen. Met details neem je iemand mee in wat je schrijft. Je kan ons wel vertellen dat je ouders boos waren op jou (of je hoofdpersoon), maar het beschrijven van je vaders aangespannen kaken en gebalde vuisten of je moeders overslaande stem en trillende handen brengen dit veel meer over dan het zinnetje “mijn ouders waren boos.” Dat het een mooie dag was boeit niet genoeg. Vertel over hoe warm de zon voelde, dat je de barbecue geur rook van de buren en dat je halsbandparkieten in de achtertuin zag terwijl je je met lange, luie halen insmeerde met zonnebrand. DAT komt over. Dat brengt ons naar die mooie dag bij jou in de tuin, snap je? 

Enfin, oefen daar eens mee.

Lezen

Lees de volgende bladzijdes uit Schrijven vanuit je hart en Zin! Lust in je leven door schrijven.   

Uit Natalie Goldberg: Schrijven vanuit je hart

  • Originele details (blz. 54)
  • De kracht van het detail (blz. 55-57)
  • Een cake bakken (blz. 58-60)
  • Twee keer leven (blz. 61-62) 
  • Luisteren (blz. 65-67)
  • Vertel het niet, maar laat het zien (blz. 82-83) 
  • Wees specifiek (blz. 84-85)
  • Opperste concentratie (blz. 86-87)
  • Het gewone en het buitengewone (blz. 88-90)
  • Toerist in je eigen woonplaats (blz. 112-113)

Uit Geertje Couwenbergh: Zin! Lust in je leven door schrijven

  • Be-woest! (blz. 48-55) 
  • Aandacht (blz. 90-95)
  • Specifiek zijn (blz. 118-124)
  • Zin-tuigelijk (blz. 138-144)

Oefeningen

Opperste concentratie

Uit Natalie Goldberg: Schrijven vanuit je hart 

Maak de oefening die beschreven staat in het hoofdstuk ‘Opperste Concentratie’ (blz. 86 – 87) 

Hoe voelt het om…?

Uit Geertje Couwenberg: Zin! Lust in je leven door schrijven!

Maak de oefening, ‘BE-WOEST, hoe voelt het om?’ (blz. 54) 

Alien-style

Uit Geertje Couwenberg: Zin! Lust in je leven door schrijven! 

Maak de oefening ‘Waar ben je? Alien-style!’ (blz. 123) 

Jouw lichaam 

Uit Geertje Couwenberg: Zin! Lust in je leven door schrijven! 

Maak de oefening ‘Wat is kenmerkend voor jouw lichaam?’ (blz. 143)

Extra oefening

Een van mijn ultieme guilty-pleasure films is City of Angels. Megan Ryan is dokter, Nicholas Cage is een engel en die wordt verliefd op haar. Doordat hij engel is, snapt hij al die menselijke dingen zoals eten en dingen voelen niet zo goed. In de film zit het volgende gesprek wanneer Maggie een peer zit te eten: 

Seth: What’s that like? What’s it taste like? Describe it like Hemingway.  
Maggie Rice: Well, it tastes like a pear. You don’t know what a pear tastes like?  
Seth: I don’t know what a pear tastes like to you.  
Maggie Rice: Sweet, juicy, soft on your tongue, grainy like a sugary sand that dissolves in your mouth. How’s that?  
Seth: It’s perfect.  

Probeer deze oefening ook eens. Denk aan* je favoriete eten en probeer het te beschrijven aan iemand die het nog nooit gegeten heeft met ten minste drie bijvoeglijke naamwoorden. 

*Of gebruik deze oefening als excuus om het te eten. Het is voor je ontwikkeling als schrijver tenslotte.

Print Friendly, PDF & Email