Consistente kleuren – Les 14

Deze laatste les heeft wel weer wat. Maar dan heb ik weer gaat het niet wat ver? In deze les leer je het gebruik van kleurprofielen toe te passen en de kleuren aan de hand van een simulatie van het gebruikte papier aan te passen zodat een en ander zo realistisch mogelijk wordt afgedrukt. Het is op zich wel handig dat dit in Photoshop zit, het zit overigens ook in Lightroom voor een deel.

Ik zal over het algemeen de kleurprofielen (ICC profielen) van mijn printerpapier gebruiken. Ik heb daarmee toch de beste resultaten. Zelfs mijn achterkant van Horen, zien en zwijgen die ik heb laten afdrukken in Breda bij de Afdruk vind ik eigenlijk en voor al het blauw van de lucht mooier op mijn eigen printer dan de afdruk van 70x100cm die in mijn woonkamer hangt te pronken.

Ook het opslaan van kopieen in EPS formaat komt aan de orde in deze les en de verschillen tussen RGB en YMCK worden uitgelegd. RGB is Rood Geel en Blauw en vormen samen wit licht. Daarin tegen doen CMYK het anders die mengen Cyaan, Magenta en Yellow maken samen zwart maar om een echte zwarte kleur te krijgen wordt er zwarte inkt toegevoegd waarom niet CMYB omdat blue en black verward kunnen worden en worden. de K staat voor Key-plate.

Afgedrukt aan de hand van een CMYK aanpassing.

Het kleurrijke plaatje voor deze opdracht mag er zijn en werd door allebei mijn kleurenprinters prima afgedrukt. Tja ik zet hieronder maar het uitgangspunt en de afdrukken liggen inmiddels in de prullenbak.

Ik blijf het van deze cursus jammer vinden dat je zo weinig feedback krijgt en de huiswerkopdrachten zijn belachelijk simpel. Dit getuigen de vier tienen die ik al heb gehaald en de laatste opdracht zal net zo simpel zijn. jammer. Ik geef voor de cursus een zes voor het lesmateriaal een 4 en de huiswerkopdrachten een 3 die laatste gaat eigenlijk nergens over.