Rust en een zonnig Haags Zuiderpark

Vandaag lekker dicht bij huis is door het Zuiderpark heen geslenterd dat was een hele tijd geleden. Toen we in de gele Pharos flat langs het Zuiderpark woonde liepen we regelmatig even door het park, als was het alleen maar voor een frissen neus. Natuurlijk hebben we ook weken lang Rijk op zondag uitgelaten in het Zuiderpark. Het was altijd wel gezellig. We hebben ook een keer of twee van Mieke van het BIT team in Nieuw-Waldeck een rondleiding gehad door het Zuiderpark. Het was een keer in de sneeuw en er staat langs de Melisstokelaan kant een boom met een hele grove schors en die geeft warmte, geen hitte maar voelde tijdens de vorst warm aan.

Voor zover mij bekent is Architect Berlage bij de bouw van de woningen op zijn strepen gaan staan en vond dat toen Moerwijk werd gebouwd er een ontspanningsplaats moest komen voor de mensen die in zijn huizen zouden gaan wonen. Hiervoor heeft hij het Zuiderpark bedongen. Dus als je even goed nadenkt woon je op de Melisstokelaan ter hoogte van het Zuiderpark in een Berlage woning. Hej da’s niet nix. Voor een deel van het Zuiderpark aan de kant van de Loevesteinlaan waar oorspronkelijk een grote weg naar Den Haag centrum was bedacht werd vooraf vast het puin van het bombardement op het Bezuidenhout daar te dumpen en dat zou dan als een geluidswal kunnen dienen.

Ik heb een leuk rondje gelopen aan de kant de Loevesteinlaan en de Melisstokelaan het park in gelopen. Dit is waar het kunstwerk staat wat aan de gevel aan de overkant van de woningen zat waar nu de twee nieuwe flats staan De Loef 1 en de Loef 2, erg orgineel. Het was prachtig weer. Ik heb er lekker ruim anderhalf uur rond gelopen. Het grappige is dat ik mij altijd afvroeg waar die blauw streep voor is die langs een groot deel van de wandelpaden loopt. Als je de blauwe streep volgt dan zie je alle beelden die in het Zuiderpark staan. De loop route is ongeveer twee uur.

Ik heb er gewoon een beetje ongeveer het halve park gehad via de Amerikaanse bomen naar de Japanse en dan langs het zwembad richting de nieuwe nieuwe Atletiek hal lans de grote velden naar de Driebergenstraat en langs de sterrenwacht woning weer richting mijn auto. Ik moet wel zeggen dat de boel al aardig in de bloei begint te staan, er zwommen ook nog ik denk laat geboren Zwanen. Alleen die witte hang-euzeulieu of wel sneeuwklokjes daar word ik altijd een partij depressief van pfff nou die zijn bijna weer weg.

Het was een lekker stukje wandelen. Vooral het bord bij de uitgang van de Loevesteinlaan vond ik grappig “Geniet van je dag” nou dat heb ik vandaag gedaan.

Morgen denk ik naar een kunsttentoonstelling in Rotterdam.

Waardering: 3.5 uit 5.