Oorlog op Slot Loevestein

Rustig aan gedaan en met een scherpe lucht richting Slot Loevestein gereden. Onderweg liep alles prima en het laatste stukje rijden was wel leuk daar waren alle uiterwaarden volgelopen tijdens het storm seizoen van een week of twee geleden.

Eenmaal aangekomen bij het slot staat het helaas in de steigers, dat heb ik dan weer, maar goed eenmaal binnen waan je je wel in de 16e eeuw of de 17e eeuw. Heel leuk worden de kinderen afgeleverd bij een dril sergeant en daar leren de jonge spruitjes is even hoe je moet schieten. Wel met een veredelde blaaspijp in de vorm van een geweer maar de talkpoeder schoot door de lucht.

Het weer begon een beetje tegen te werken maar dat mag de pret niet drukken. De soldaten en hun leiders lopen en exerceren zichzelf rot. Het is een leuk schouwspel en het tentenkamp is ook erg leuk ingericht. Het is allemaal net echt. Alleen de oogjes van de soldaten verraden dat ze niet op oorlogspad zijn.

Binnen in de kruitbunker slot is een tentoonstelling over de opgeslagen kruit en hoe dit wordt gefabriceerd. Beneden in de kruitbunker is een leuke tentoonstelling met het verloop van het slot en natuurlijk Hugo de Groot en zijn boekenkist kan er niet aan ontbreken.

Het slot zelf is volledig voorzien van mensen in oude klederdracht van de 16e eeuw en ook het eten en alles is er aan aangepast. De verlichting is zelfs met kaarsen. Dit was even een uitdaging maar gelukkig mijn camera kan het aan en het zijn ook binnen met kaarslicht prima foto’s geworden.

Toen we naar buiten liepen uit het slot was het toch maar voor de zekerheid gaan regenen. Wat dat betreft wonen we echt in een waterrijk landje pfff nou ja dan maar even wat te eten gaan halen. Binnen was het best druk bij het frietkot. Het is wel een echt heel lekker punt zakje patat met eigengemaakte patat en dito mayonaise ik vond het wel wat.

Nadat we oms patatje op hadden hebben we buitenom een rondje rond het slot over de brugwal heen gelopen en op één plek was het slot zonder steigers vast te leggen. En so be it. Toen we terug kwamen inhet zeg maar dorp werd er een kanon richting de buitengevel gereden, op onze kaart plek 16. We zijn maar achter het kanon en zijn begeleiders aangelopen.

Op het grasveld aangekomen werd er een kort praatje gehouden over de hoeveelheid kruit en de kogel die in het kanon gestopt zouden worden. Het kruit werd er wel ingedaan alleen helaas de stalen bal niet. Wat een geweld was dat met dat kanon en ook de vuurbal heb ik feilloos weten vast te leggen. Het was een heerlijk fotodagje.

Op de terugweg zijn we nog even gestopt bij een volgelopen uiterwaarden waar de verkeersborden nog in het water stonden.

Waardering: 3.5 uit 5.