In alle rust door Noord-Holland..

Marja stelt voor om naar Noord-Holland richting Schiphol te gaan voor wat foto’s te gaan maken. Ik vind het een prima idee leuk lege landingsbanen en een volle vliegtuigen parkeerveldje. En gister was ik ook al lekker leuk langs Rotterdam-Airport gereden en vergeten te stoppen dus…

Ik kijk een beetje op de kaart en ineens schiet me het niet afgebouwde kasteel in Almere te binnen waar ik eind 2018 met die rooie trut geweest ben. Ook het Stadhuis van Zaandam zijn we toen geweest. Dit wordt een lekker ritje. Eerst even langs het stadhuis in Zaandam dan naar Hoorn even rondkijken en via de oude haven van Enkhuizen via de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad richting Almere. Helaas is het al een uur of twaalf dus opschieten.

Gelukkig mag je tegenwoordig overal honderd rijden dus dat is wel lekker je kan tenminste niet doorrijden maar voor een vrijdag middag tussen Den Haag en Amsterdam is het toch nog steeds verdacht stil. Je wordt amper ingehaald en iedereen rijdt braaf 100 op de rechter baan. Alleen als je even een vrachtwagen voorbij moet. Kortom voor vrijdag middag is het prima rijden op de A4 A5 A7 en A9. Ik hou er wel van. Ik hoop dat tijdens de conferances van onze minister president hier ook flink op wordt ingehaakt.

Aangekomen in het o zo pittoreske Zaandam met dat prachtige Stadhuis van allemaal van die Zaanseschans huisjes schoot mij ineens te binnen dat we de vorige keer daar ook niet konden parkeren. Maar goed de aanhouder wint. Ik zie een taxi standplaats en een bord met Kiss en Ride staan Dus hup erop rijden foto’s schieten en weer wegwezen. Dat laatste viel een beetje tegen. Toen ik terug liep was het hek dicht en zat de boel flink op slot op dat parkeerterrein.

Mmm probleem geen naam geen telefoon nummer en alle beveiligingen op het hek functioneren niet meer als deze compleet is gesloten. We zien een auto staan van een installateur, dus ik denk ik bel gewoon daarheen en misschien kan dat bedrijf die monteur bellen en even het hek voor ons openmaken. Het advies van de installateur was bel de Gemeente, dit is vast een parkeerplaats van hen zei de behulpzame telefoniste. Ik bel de Gemeente Zaanstad en na een kwartiertje tuut tuut te horen krijg ik wederom een uitermate aardige en behulpzame vrouw aan de telefoon en daar heb ik mijn gesloten hek probleem ook aan uitgelegd. Helaas geen terrein van de Gemeente dus ook geen knopje om open te maken. mmm lastig.

Ik bel nog even met de taxi van Zaanstad om te vragen of die iets weten maar ook die weet niets maar weet wel dat dit parkeer terrein bij woningen hoort. Ik kijk rond en zie wel iets wat op woningen lijkt maar ook een boel zand van de bouwerijen. mmm Probleem. We hebben even rustig ons broodje opgegeten, gelukkig hadden we dat bij ons.. nou ja gelukkig… alles is dicht je kunt niet eens pissen al wil je ervoor betalen.

Ik denk na m’n broodje ik loop even naar de beide taxichauffeurs die daar staan bij de Kiss en RIde. Ik zeg netjes Assalam alaikum tegen de Marokkaanse taxichauffeur en klop met mijn rechter vuist op mijn borst. De beste man antwoordt netjes Alaikum Assalam en schiet in de lach een witte die Marokkaans groet.. Hij was meteen erg behulpzaam maar wist ook niet hoe het hek open ging. Gelukkig kwam er toen een mevrouw aangelopen die wel het hek open kon krijgen. Ik moest is weten wat daar allemaal gebeurde en waarschijnlijk was een bewoner vergeten het hek te sluiten toen hij wegreed en heeft een ander heb gesloten in het langslopen.

Maar goed we hebben wel wat foto’s van het stadhuis gemaakt en ook rijdend in de auto. We zijn maar direct doorgereden naar Enkhuizen en hebben Hoorn maar overgeslagen.

In Enkhuizen aangekomen ziet het er allemaal erg leuk uit het is echt een oude haven die heel vroeger aan de Zuiderzee lag. Ik herinner me dat ik hier toen ook met die Rooie koe heb zitten grazen en doordat we een kerstboom moesten kopen we geen tijd hadden om hier foto’s te maken. Maar dat was een tijdje terug.

Voor nu: We hebben er lekker rond gelopen en wat foto’s gemaakt. Ineens zien we een patattent die open is gewoon midden in Enkhuizen. We hebben op anderhalve meter afstand een twee bakjes patat besteld en hebben geld richting de bediende mevrouw gegooid. Nadat zij de patatten gebakken had en voorzien had van zout en mayonaise kregen wij op haar beurt allebei een bak patat van anderhalve meter afstaand toe geworpen. Gekheid. Het was een prima bak patatten met eigen niet geschilde aardappels, ik denk dat ze voor schillen gewoon te lui zijn daar.

We hebben ons bakkie patat wel moeten delen met twee eenden en een zooi kraaien en meeuwen maar ach dat weet je. Vooral die eenden waren grappig die aten uit je hand. Ik was bij de eerste stengel zowat een vinger kwijt. Enne snel die vrouwtjes eend mooi… Pappa eend vond het wel best en pakte de leftovers van mams. Het was wel grappig.

Toen we over de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad wilden gaan rijden zag ik dat het ook bijna twee uur rijden was naar huis dus zijn we maar in de drukte naar huis gereden. Tomtom zei dat we minimaal twaalf minuten vertraging zouden hebben. Ik vind dat mooi als je op vrijdag langs Amsterdam richting Den Haag moet. Normaal die je daar op Vrijdagmiddag 3 uur over of zo. We reden om vier uur weg uit Enkhuizen en stonden om kwart voor zes thuis in de parkeergarage.. Echt dat virus maakt het allemaal zoveel lekkerder rijden en zo rustig op de weg.. Geen file’s bij Amsterdam om vijf uur en drie kwartier later bij Den Haag ook niets.

Het was een lekker dagje buiten.

Waardering: 3 uit 5.