Heerema’s Sleipnir

Omdat het vandaag waait en de zon lekker schijnt is het een ideaal momentje om even lekker in de wind te staan bij het nieuwe kraanschip van de firma Heerema, de Sleipnir, IKEAiaans voor sleepboot denk ik. Het werd voor mij wel weer is tijd om naar buiten te gaan. Het lijkt lekker weer maar het is koud en er staat echt veel wind.

Keihard als dat ik ben ben ik lekker naar buiten gegaan en op de snelweg lijkt het wel autoloze zondag, Jezus ik rij zowat alleen. Gelukkig gingen onderweg wel de bordjes ban 70 branden en op de linkerbaan een mooi rood kruis. Ja hoor 5 auto’s op elkaar je houdt het niet voor mogelijk d’r is geen mens op straat en de eerste de beste Turk staat met zijn gekreukelde Mercedes in de berm met nog een handje auto’s er omheen. Ik geloof niet dat ze allemaal deuken hadden.

Maar we hebben door de autoloze zondag gelukkig geen file. Normaal gesproken haden we wel een kwartiertje vertraging gehad… nu niet. De rest van de rit naar het Calandkanaal is rustig verlopen. Al in Rozenburg zie je de mega kranen boven de horizon uitsteken. Dit ding is echt groot.

Er staat een haspel naast de drijvende kraan en die haspel is 33 meter hoog is mij ooit is verteld. Ik denk dus dat die kraan meer dan 100 meter hoog is. Het is een zeer indrukwekkend schip het is echt iets wat je gezien moet hebben om het te geloven. Van de week ga ik er ’s avonds heen om foto’s te maken als het ding verlicht is.

Verder hebben we nog even een rondje landtong gereden en zagen aan het einde van de landtong de Stenaline nog even Waterwegje keren ook dit is niet een lullig bootje dit is gewoon een drijvend flatgebouw. Daarna zijn we weer richting Den Haag gereden om lekker naar het geboor van de buren te luisteren.

Tot slot wat specificaties van het bootje:
Lengte 220 meter, Breedte 100,5 meter en slechts 80 meter hoog maar ik denk dat de kranen dan hun blauwe pilletje nog niet op hebben. Het ding weegt 187.897.000 kilo of wel 187.897 Ton. het vermogen is 64.000 kilo Watt wat weer resulteert in 87.200 PK.

Onderweg naar naar Rotterdam heeft deze schuit even een tilletje gedaan van 10.000 TON dat is 10 miljoen kilo!!!

Waardering: 3.5 uit 5.