Luisteren

Ga zitten, sluit desnoods je ogen even en luister beschrijf 5 nu minimaal geluiden.

Om het achtergrond geluid te elimineren en om een soort van constante krijgen staat zachtjes Spotify aan met zoals hun het noemen mijn Discover Weekley zachtjes een achtergrond muziekje af te spelen. Op het moment van het schrijven van deze oefening is het de Pastorale van Lisbeth List en Ramses Shaffy. Niet dat ik het mooi vind maar het stoort niet en overheerst niet. Het is voor mij geluid om andere geluiden te elimineren.

Met de regelmaat van de klok hoor ik mijzelf oppervlakkig ademhalen, een noodzakelijk kwaad en omdat ik verkouden ben hoor is dit ook als ik zo stil zit te luisteren.

Zo nu en dan hoor je een zwaar dieselmotor geluid in de verte aankomen en dat geluid van die motor wordt langzaam harder en vergaat ook weer als het voertuig voorbij gereden is. Dit huis is dusdanig geïsoleerd dat je eigenlijk heel zachtjes zwaar verkeer hoort langsrijden zodra alle ramen en deuren gesloten zijn.

Een tikkend geluid op onze laminaat vloer, het is net of onze grappige zwarte kat een mank been heeft maar dat is niet zo aan een voorpootje zijn haar nagels wat langer en als die poes nu rustig loopt hoor je een tikkend geluidje met een onregelmatige regelmaat.

Door mijn hernia in mijn nek of als restant ervan hoor ik continu een soort gesis in mijn hoofd. Het is een combinatie van het geluid van ijzeren tramwielen over de rails en een witte ruis van een cassettebandje van vroeger. Het is aanwezig en momenteel niet hinderlijk maar soms mag het van mij wel is even weg zijn.

Ik hoor natuurlijk het aanslaan van de toetsen op m’n laptop als ik dit betoog zit te tikken het klinkt als steeds een dof tikje en met mijn linkerhand tik ik minder letter en deze letters klinken wat helderder door ik denk de stand van mijn hand. rechts klinkt wat doffer en de lange dunne klinkt alsof er wat los zit onder die toets. Het zijn net twee toontjes.

Gelijk met het tikken hoor je ineens een zoemend blaasgeluid van de ventilator in die laptop die aangaat, het neemt altijd even je concentratie weg als dat ding gaat zoemen en na een tijdje hoor je het niet eens meer dan hoor je het pas als die uit is.

Ik hoop van harte dat dit zo de bedoeling is.