Schrijfideeën

Voor de ze opdracht gebruik ik:

Mijn eerste herinnering:

Ik ben een jaar of 2 á 3 het zal 1965 of 1966 zijn geweest het is in ieder geval voordat mijn broer geboren is. Mijn broer is geboren in juni 1966. Op een ochtend in ik zeg voor het gemak in het voorjaar van 1966 word ik zoals altijd vroeg wakker en ik denk dat mij vader late dienst in het café of restaurant waar hij werkte heeft gehad en dus net in zijn bed ligt. Ik heb mijn moeder gewekt en zij sommeert mij om stil te doen en vraagt of ik alsjeblieft kan gaan spelen in de woonkamer, ik ben toch wakker en als peuter is dus het belangrijkste in je leven spelen.

Ik loop vervolgens de zijkamer aan de woonkamer binnen. Op de grond ligt een soort ruw ribbeltjes tapijt waar je flinke brand- of schaafwonden van kunt oplopen als je er met je peuter knietjes overheen glijdt. In de woonkamer staat natuurlijk alles zoals in toen geluk heel gewoon was opgesteld. Een TV op van die schuine afgeronde poten met 1 zender erop, een leerachtige bank ook met van die schuine ronde poten, ik denk dat deze bank ook groen was maar hij zou zomaar rood geweest kunnen zijn.

Natuurlijk staat er in die woonkamer een tafel en een eettafel, allemaal gedateerd van beging jaren 60 en ik denk allemaal reuze oncomfortabel maar dat dan ter zijde. Verder had men toen der tijd niet zo veel spullen, je was als man aan het werk, las de krant, keer een beetje TV of las nog wat en ging slapen. Als vrouw was je met het huishouden bezig en luisterde je naar het nieuws wat vader zat te lezen in de krant. Wanneer met eten klaar was ging je je kind naar bed brengen en ging je nog even TV kijken of ook boek lezen. Misschien werd er zelfs toen d’r tijd nog wel is een goed gesprek gevoerd tussen vader en moeder.

Ik liep dus op die vroege ochtend de zijkamer van de woonkamer in en die waren voor mijn beleven enorm groot en in een hoek van de zijkamer onder het raam stond mijn speelgoed. Ik had een ronde waspoeder ton, wasmiddel ging in die tijd per 15 kilo, met daarin mijn speelgoed. Gegarandeerd dat ik die ton in een keer heb omgekeerd zodat al mijn speelgoed lekker uitgespreid op de grond lag en ik er goed bij kon. Ik weet ook eigenlijk zeker dat mijn vader en moeder wakker zijn geworden van het geluid van het omkeren van mijn speelgoed ton en beide tegelijk dachten: “Oh God je krijgt er zoveel voor terug” en zullen ongetwijfeld weer in slaap zijn gevallen.

Ik weet alleen nog dat ik die ochtend met autotjes gespeeld heb en omdat die autotjes op die ruwe rot vloerbedekking niet lekker reden en ook op m’n knieen zitten pijn deed zette ik mijn autotjes in de vensterbank en reed ze daar heen en weer. Ik had alle autotjes op een rij staan en ging er dan met eentje fileparkeren en botsend van voor naar achter rijden. Voor een peuter van nog geen 3 een hele bezigheid voor zo’n ochtend.

Gelukkig kon ik als mijn vader en moeder wakker werden weer spelen in mijn eigen kamer, daar lag zeil op de grond en dit zeil was rood en zwart gemaleerd maar dat terzijde de autotjes reden daar prima op. Ik herrinner me ook nog heel goed dat ik een kunststof Dino als slaapknuffel had. Ik denk wel dat mijn vader even het piepertje erin onschadelijk had gemaakt.

Dit is zo’n beetje het eerste wat ik mij kan herinneren en voor als die autotjes in de vensterbank.

Danny,

Mijn ochtend van 24 december 2019

Ik ben op 24 december om 11:45 aan deze schrijfopdracht begonnen er kan dus nog van alles gebeuren deze ochtend.

Omdat ik het prettig vind om te schrijven en omdat ik over nare dingen kan schrijven schrijf ik ze van mij af en dit helpt mij bij het herstel van die vervelende burn-out. Dit is de reden dat ik deze ochtend als onderwerp van deze opgave gekozen heb.

Vanmorgen ben ik uit m’n zelf wakker wakker geworden. Op dat moment loopt mijn zwarte kat loopt over mijn bed, ik lig onder mijn dekbed maar mijn benen steken er een meter onderuit. Ik heb mijn ogen open en het is donker, ik wil weten hoe laat het is. Ik draai me om en dit doet weer pijn aan mijn onderrug grrr ik wil weten hoe laat is het. Het is 7:07 tijd om op te staan. Ik loop met pijn in mijn voeten en pijn in mijn onderrug in het donker vanuit de slaapkamer door de gang en door de woonkamer richting de toilet. Onderweg struikel ik over die zwarte kat. Het is donker in huis bah.

Wat verlichting aangedaan een bak koffie ingeschonken en terwijl ik dit die zie ik in de keuken de tandenborstel en tandpastatube van Marja liggen, zo lief dat zij niet gaat staat te gorgelen en spoelen in de badkamer naast de slaapkamer. Ik heb hier door zeker 37 minuten langer geslapen. Het is lief.

Ik ga met mijn bak koffie op de bank zitten en sla mijn oudroze gekeurde spreitje om me heen en denk “hu donker!”. Het zal vandaag ook wel niet lichter worden. Ik zet de TV aan en kijk even naar het RTL ochtend nieuws met allemaal het zelfde nieuws. Een dooie na een steekpartij en het is al acht en een halfjaar ruzie in Syrië. Nog even het weer bleh winter koud en nat maar de bloemetje bloeien al. Ik drink m’n koffie op en loop naar de eettafel en schenk nog een bak koffie in en neem mijn pillen in met een glas water wat mijn lieve schat al voor me had klaar gezet. Mijn shake staat natuurlijk ook al klaar en samen met een verse kop koffie loop ik terug naar de bank en mijn net gepakte proviand op de salontafel geparkeerd.

Ik heb toen eerst is een beetje licht aangedaan zodat ik kon zien waar ik liep.

M’n shake op gedronken en nog m’n koffie opgedronken. Inmiddels is het een uurtje of acht daar heb ik niet zo op gelet. Omdat ik gister contact zou hebben met mijn gewezen vriendin Iris, maar die was wederom haar afspraak niet nagekomen en ik gister van mijn rechtsbijstandsverzekering (DAS) een schrijven van haar heb ontvangen besluit ik dat ik me daar maar is druk om ga maken de rest van deze ochtend.

Eerst heb ik besloten dat ik even verder ga met mijn website, dit vind ik leuk om te doen en ik kan lekker nadenken over die rooie trut en hoe ik haar antwoord ga geven terwijl ik zit nog steeds op onze oude donker bruine leren IKEA bank. We hebben die bank inmiddels 12 jaar enne eerlijk gezegd hij is versleten.

MIjn website met dagboek en cursus dannyenmarja.nl gaat er prima uitzien loopt lekker en is overzichtelijk. Het zal nu een uurtje of half 10 zijn.

Ik heb de gordijnen open gezet en ook de vitrage heb helemaal open gedaan zodat er op deze donkere dag nog een beetje licht naar binnen komt. Natuurlijk wil onze lapjeskat Obelix naar buiten als ik de gordijnen open die. Ik ben dan echt zo’n lief baasje…. als die deur maar open gaat. Pech voor Obelix. Hierna heb ik alle verlichting op erg vel en knalwit gezet zodat in het gangetje bij de voordeur en toilet het er lekker licht uitziet, dit is net een zwart gat, verder het licht in de woonkamer vel en op wit. Zo lijkt het nog een beetje dag.

In Iris haar schrijven aan DAS gooit ze van alles door elkaar. De zaak gaat over ons hondje wat ze heeft ontvoerd, Zij doet het nu voorkomen alsof het hondje bij ons in bruikleen was, dat mens is gek. Ik had met haar afgesproken dat ik afgelopen maandag erop zou terugkomen dat we een afspraak zouden maken om haar spullen die hier nog zijn opgeslagen op te komen halen of ik zou haar daarbij helpen. wat kan mij het schelen. Maar goed ik heb een stevig antwoord voor haar en DAS geproduceerd en heb dit gemaild. Ik heb Iris gedeblokkeerd op mijn telefoon en whatsapp. Ik hoop dat ze reageert.

Omdat Iris onrechtmatig een foto gebruikt op haar commerciële website heb ik haar ook maar een factuur daarvoor verstuurd. Ik denk zelf dat het nutteloos is maar ik heb er lol aan en raak die domme trol weer kwijt uit mijn hoofd. Bij het printen van de enveloppe loopt het a5 testblaadje vast in mijn multi-functional. Wat een gedoe om dat blaadje weer te vinden in dit apparaat. Het is een grof lomp ding met heel veel klepjes en laadjes. Maar ineens vond ik diep onderin het apparaat toen ik de papier laders eruit had ineens het verfrommelde blaadje zitten.

Snel een enveloppe geprint en de rekening met bijlage gemaild naar Iris. Straks loop ik even naar de brievenbus.

Nu ik dat rooie kutwijf weer kwijt ben uit mijn hoofd kan ik lekker weer op de bank aan mijn creatief schrijven cursus werken. Het is nu 12:20 de ochtend is voorbij, Radio 10 met de laatste dag van de Top 4000 staat aan, lekker, dit zijn de hits en de muziek waar van hou.

Waarom ineens weer tranen in mijn ogen hou op!!!

Danny,

Print Friendly, PDF & Email